Svijet

Istražitelji UN: Vladine snage u Siriji i pobunjenici napadaju bolnice

sirijaok2108
S
nage sirijske vlade bombarduju i granatiraju bolnice u oblastima pod kontrolom pobunjenika kako bi spriječile da se bolesnima i ranjenima ukaže medicinska pomoć, što su djela koja predstavljaju ratne zločine, navodi se u izvještaju istražitelja UN.

Istražitelji UN: Vladine snage u Siriji i pobunjenici napadaju bolnice
Portal AnalitikaIzvor

Borci lojalni predsjedniku Bašaru al Asadu namjerno uskraćuju medicinsku pomoć ljudima, kažu istražitelji u svom izveštaju, ali navode da su se “bolnice našle i na meti napada snaga pobunjenika”.
"Obrazac napada ukazuje da vladine snage namjerno gađaju bolnice i zdravstvene ustanove kako bi stekle vojnu prednost lišavajući tako antivladine oružane grupe i njihove pristalice medicinske pomoći", navodi se u izveštaju UN.
Napadi su, kako se kaže, počeli kada je nasilje preraslo u sirijski građanski rat početkom 2012. godine, a nastavljeni su i dalje, javio je Rojters.
Ni Asadove ni pobunjeničke snage nisu reagovale na ove navode istražitelja o kojima će se u ponedeljak razgovarati pred Savetom UN za ljudska prava u Ženevi.
U izvještaju se kaže da je sirijska vojska zauzela bolnice koje koristi kao bazu za snajpere, tenkove i vojnike, dok se vozači hitne pomoći, sestre i doktori napadaju, hapse, muče ili likvidiraju čime se na "podmukao način" krši međunarodno pravo.
U izveštaju se pominje i nekoliko primjera, kao što je slučaj vojne bolnice u Mezu u Damasku gdje su pacijenti prebijani ili su po njihovim tijelima gašene cigarete ili su mučeni do smrti.
Navodi se i da su bolnice u Homsu, Alepu, Damasku, Deri i Latakiji granatirale ili bombardovale vladine snage.

Slobodna pobunjenička sirijska armija napala je Nacionalnu bolnicu u gradu Dera u maju 2013. godine, navodno zato što se vjerovalo da je tu 50 pacijenata povezanih sa vladinim snagama, navodi izvještaj.

 

 

Portal Analitika