Kultura

FIAT: Šest prikaza političkog teatra

0509FIATlogo
H
rvatska koprodukcija „Rekvijem za organe – pokora“ otvoriće večeras segment Politički teatar obnovljenog FIAT-a izvođenjem u Crnogorskom narodnom pozorištu od 20 časova. Uslijediće „Grad demona“ koji će od 22 časa biti izveden u podgoričkom KIC-u.

FIAT: Šest prikaza političkog teatra
Portal AnalitikaIzvor

Umjetničkom akcijom „Čekajući FIAT – od sumraka do svitanja“ sinoć je okončan uvodni dio festivala objedinjen nazivom Montenegro Art Guerilla. U ovom konceptu je učestvovalo nekoliko crnogorskih umjetnika, koji su i pored kišovite podgoričke noći, dočekali jutro na klupama ispred Kuslevove kuće. Učestvovali su glumica Jučija Milačić, dramska spisateljica Marija Čolpa, glumac Stevan Radusinović, umjetnici i slikari Aleksandar Vukotić, Marko Lukovac i Slobodanka - Rićko Mićunović, dok je FIAT kuhinjom rukovodio Žarko Stanišić.

Poštovaoci i ljubitelji alternativnog pozorišnog stvralaštva moće će narednih dana da uživaju u čak šest predstava zemalja regiona tokom trodnevnog takmičarskog programa Festivala internacionalnog alternativnog teatra.

1309pokoraPočetak pripada Kazalištu Hotel Bulić, Udruzi KLJB i Tvornici kulture iz Hrvatske, čiji „Rekvijem za organe – pokora“ izvode Senka Bulić, Damir Martinović Mrle i Ivana Jozić, prema tekstovima Antoana Artoa.

- Stvaranjem predstave na osnovu njegovih tekstova nastoje istražiti i pokazati pojam savremene tragedije u pozorištu. Ovo je nastavak rada na Artoovom skupu tekstova koje je priredio za radijsko izvođenje 1947. godine, a koji su bili toliko subverzivni za emitovanje da ih je direktor radija emisiju skinuo s programa u radijskoj montaži. Dio ove cjeline je i poema „Pozorište okrutnosti“, koja se naslovom i idejno poziva na poznate autorove manifestne tekstove objavljene 1932. i 1933, iako nije bila uključena u radijsku izvedbu zbog vremenskog ograničenja. Izvedbu ovih tekstova, kao njihov sastavni dio, pratili su muzički i govorni zvučni efekti – riječ je više o nastanku ovog komada.

1309grad„Grad demona“ subotičkog teatra „MASZK“, koji će biti izveden na Velikoj sceni KIC-a, govori o brojnim sukobima u tamošnjem društvu.

- Grad u kojem smo ponosni na mnogostruku različitost među nama, i to nam daje pravo da bacamo kamenje jedni na druge. Evropljani smo, ali ne živimo u Evropi. Ne znamo šta smo. Građani koji žive blizu granice. Sukob između lokalne zajednice i države. Nacionalni identitet i čovjek. Građanske laži. Mađari, Srbi, Hrvati, Bunjevci, Rusini i tako redom… Multikulturalni raj. Interkulturalnost je samo privid – navode autori ovog komada koji izvode Bereš Marta, Mesaroš Arpad, Jelena Mihajlović, Mikeš Imre Elek i Suzana Vuković, a reditelj je Urban Andraš.

Žiri FIAT-a koji će odlučiti o najboljoj predstavi, reditelju ili autoru, i glumcu čine Sonja Vukićević, koreograf i balerina, Matko Botić, kritičar i teatrolog i Vasko Raičević, dramaturg.

Za sjutra u podne najavljen je okrugli sto „Muze u parlamentu“ koji će moderirati Marinko Vorgić. Kako navode organizatori, biće tretirani uzroci i posljedice neprimjereno beskonfliktnog odnosa sa stvarnošću koja je evidentna na većem dijelu umjetničke scene regiona, u ovom izuzetno intrigantnom vremenu.

Program Politički teatar sjutra uveče nastavljaju "Stolice" Mini teatra iz Ljubljane i "Priča sa istočne strane" Bosanskog pozorišta iz Zenice i Sarajevskog ratnog teatra, dok je za nedjelju najavljen "Dnevnik jednog ludaka" Malog dramskog teatra iz Bitole, i "Očevi su grad(ili)" Crnogorskog narodnog pozorišta.

Portal Analitika