Politika

Akcioni planovi dobra osnova za otvaranje pregovora u oblasti vladavine prava

slika1
D
ržavni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je na sastanku Radne grupe za proširenje EU koji je održan u Viljnusu u okviru Litvanskog predsjedništva Unijom, saopšteno je iz MVPEI.

Akcioni planovi dobra osnova za otvaranje pregovora u oblasti vladavine prava
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Radne grupe za proširenje EU su pozdravili realizaciju ključnih mjera iz akcionih planova, prije svega, usvajanje ustavnih izmjena, kao i izradu seta važnih zakona u oblasti pravosuđa. Istakli su da akcioni planovi za 23. i 24. poglavlje predstavljaju kvalitetnu osnovu za otvaranje i vođenje pregovora u oblasti vladavine prava. U tom kontekstu su razmijenjena mišljenja o narednim aktivnostima u susret otvaranju pregovora u ovim oblastima.

Predstavnici država članica EU pohvalili su odgovoran pristup i snažnu posvećenost koju je Crna Gora iskazala, kako u pripremi akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, tako i u realizaciji mjera i aktivnosti koje su tim planovima definisane.

Glavni pregovarač je upoznao članove radne grupe za proširenje sa dinamikom sprovođenja akcionih planova za ova dva poglavlja, ukazujući da se sve mjere realizuju u skladu sa definisanim vremenskim rokovima. Pohvalio je doprinos svih institucija uključenih u realizaciju akcionih planova i istakao uvjerenje da će kvalitet i tempo u sprovođenju reformi biti prepoznati od strane EU i država članica i rezultirati otvaranjem pregovora u tim oblastima do kraja godine.

Pored ambasadora Pejovića, na sastanku Radne grupe su učestvovali i glavni pregovarači Srbije i Turske koji su predstavili aktuelni moment u procesu evropskih integracija u njihovim državama.

 

 

Portal Analitika