Svijet

Island zvanično prekinuo pregovore sa EU

1309zastavaislandok
I
slandski šef diplomatije Gunar Bragi Sveinson izjavio je da je Island i formalno obustavio pregovore sa Evropskom unijom, javljaju agencije.

Island zvanično prekinuo pregovore sa EU
Portal AnalitikaIzvor

Koalicija desnog centra, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u maju, obećala je da će prekinuti proces evropskih integracija.

"Raspustili smo tim i pregovaračke grupe i više neće biti održan nijedan samit. Vlada je jedinstvena po tom pitanju. Proces je obustavljen, ali ništa nije zatvoreno jer želimo poboljšanje naše komunikacije i jačanje naših veza sa EU bez priključivanja", rekao je Sveinson u parlamentu.

Podsjetimo, Island je pregovore sa EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. Međutim, izbori održani ove godine u maju donijeli su promjenu vlasti, a vladu su sastavile Nezavisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU.

Ovakav ishod izbora doživljen je kao glasanje Islanđana protiv članstva u EU. Prema anketama, samo 25 posto građana Islanda podržava ulazak u EU. Shodno tome, nova vlada odlučila je da prekine pregovore, iako je Island već zatvorio oko trećine od 33 pregovaračka poglavlja.

 

Portal Analitika