Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • SKANDALOZNO: CANU posthumno svojata književnika Mirka Kovača iako je on odbio da bude član Akademije

SKANDALOZNO: CANU posthumno svojata književnika Mirka Kovača iako je on odbio da bude član Akademije

1309-canuPredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti dr Momir Đurović uputio je telegram saučešća porodici preminulog književnika Mirka Kovača, tvrdeći da je Kovač bio inostrani član Akademije iako je sam Kovač prošle godine javno odbio članstvo u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

SKANDALOZNO: CANU posthumno svojata književnika Mirka Kovača iako je on odbio da bude član Akademije
Portal AnalitikaIzvor

- Povodom smrti Mirka Kovača, istaknutog književnika i uglednog inostranog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, predsjednik CANU, akademik Momir Đurović uputio je u ime CANU i u svoje lično ime telegram saučešća supruzi Mirka Kovača, Slobodani Matić Kovač, piše na sajtu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

1309momirLicemjernost čina predsjednika CANU razotkriva jedan, lako provjerljivi, podatak: ugledni književnik Kovač, dobitnik Njegoševe nagrade i brojnih drugih međunarodnih nagrada, javno je prošle godine odbio da postane član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti!

Maja 2012. godine, nakon što je CANU na Skupštini izabrala Kovača za inostranog člana Akademije, Mirko Kovač je -  iz protesta što je diskriminisana većina drugih članova Dukljanske akademije nauka i umjetnosti – javno odbio članstvo u CANU.

- Ne mogu prihvatiti članstvo u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti bez onih koji su utemeljili Dukljansku akademiju i bez njenih članova; ta Akademija za mene ima emotivno i istorijsko značenje, jer je bila važna činjenica u stvaranju samostalne Crne Gore – kazao je Kovač 20. maja 2012. godine.

Riječ velikog pisca nije omela predsjednika CANU dr Đurovića da u palanačkom maniru, zakljanjajući se iza funkcije i institucije, ignoriše prošlost i posthumno svojata djelo Mirka Kovača.

D.Đ.

Portal Analitika