Svijet

Najveći brod na svijetu na solarnu energiju usidren u Parizu

1209brod
N
ajveći brod na svijetu "Planet Solar", koji radi na solarnu energiju, usidrio se u rijeci Seni u Parizu, nakon pustolovina koje je preživio u Atlantskom okeanu proteklih pet mjeseci, javio je dopisnik Anadolije.

Najveći brod na svijetu na solarnu energiju usidren u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

Dugačak približno 35 metara, širok 23 metra i težak 90 tona, brod je predmet velikog interesovanja u glavnom gradu Francuske. Na površini broda nalazi se 542 kvadratna metra solarnih panela. Kapetan broda Gerard Aboville upisao je veliki uspjeh kada je 80-ih godinaprošlog vijeka sam preveslao Atlantski okean.

"Planet Solar" isplovio je prvi put na put oko svijeta 2012. godine, kada je bio predmet velikog interesovanja kako ekologa, tako i ljubitelja mora. Radi isključivo na solarnu energiju, a prošle godine je zabilježio veliki uspjeh, kada je prešao turu od 8.000 kilometara, isplovivši iz Miamija i pristavši u luci Obtende u Belgiji.

Na brodu se nalaze i naučnici koji se brinu o kontroli solarnih panela i rada baterija. Kada se baterije napune sunčevom energijom, brod može putovati 62 sata.

Portal Analitika