Politika

RADUNOVIĆ: Glavni zahtjevi za otvaranje poglavlja 23 i 24 nijesu ispunjeni

1209slavenPOCETNA
P
otpredsjednik Nove srpske demokratije i predsjednik Obora za evropske integracije Slaven Radunović rekao je da je Crna Gora ispunila samo formalno - pravne uslove kada su u pitanju otvaranje poglavlja 23 i 24 ali da glavni zahtjevi nijesu ispunjeni.

RADUNOVIĆ: Glavni zahtjevi za otvaranje poglavlja 23 i 24 nijesu ispunjeni
Portal AnalitikaIzvor

Radunović je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je skeptik po pitanju otvaranja poglavlja 23 i 24 dok se ne pokaže „da u Crnoj Gori postoji politička volja za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom“.

- Otvaranje poglavlja 23 i 24 je vrlo kompleksno pitanje iako moje kolege iz vlasti pokušavaju da prikažu da smo sve ispunili što se od nas očekuje kad su u pitanju ta poglavlja. Mi smo ispunili formalno pravne uslove dok glavni zahtjev, a to je efikasan i odlučan obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, nije ispunjen i to mmogu da potvrdim kao gađanin Crne Gore a ne kao političar. Mislim da to svi ostali znaju i siguran sam da to znaju i u Evropskoj uniji i skeptik sam po pitanju otvaranja poglavlja 23 i 24 prije nego što pokažemo zaista da postoji u Crnoj Gori politička volja za obračuna sa ovim pošastima – rekao je Radunović.

On je istakao da je njegovo lično mišljenje „da ne treba da prelazimo na nove faze pregovora ako ne uspijemo da implementiramo standarde koje smo prihvatili u prethodnom periodu“.

- Mi ne ulazimo u proces evropskih integracija da bi političari dobili štrik i da bi bila zadvoljena sujeta opet nekog političara iz EU koji je zadužen za EU integracije. Smatramo da je proces EU integracija prečica za implentaciju standarda i nekih civilizacijskih vrijednosti do kojih bi mi zanjući kako se kod nas reforme dešavaju vrlo teško i sporo došli – poručio je Radunović.

Odgovarajući na ptanje novinara kada očekuje da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena potpredsjednik NOVE je istakao da je datum manje važan i da je važno da budu zadovoljeni uslovi.

- Nadam se, kao političar i građanin Crne Gore, da će ta dva poglavlja biti otvorena kad Crna Gora zaista zadovlji uslove. Mislim da je mnogo  manje važan datum otvranja jer ti datumi uglavnom služe za ličnu promociju nekih političara koji vode te procese a mi kao građani očekujemo od EU integracija boljitak u svakodnevnom životu. Štirkovi su menje birtni – poručio je Radunović.

Portal Analitika