Zanimljivosti

NASA izgubila kontakt sa istraživačkom sondom

1109_sonda
A
merička agencija za istraživanje svemira NASA izgubla je radijski kontakt sa sondom "Dip impekt", koja traga za kometama i planetama izvan Sunčevog sistema, saopštili su zvaničnici.

NASA izgubila kontakt sa istraživačkom sondom
Portal AnalitikaIzvor


Posljednja radijska komunikacija obavljena je 8. avgusta, a svi naknadni pokušaju da se uspostavi kontakt sa sondom bili su neuspješni, objavila je NASA.



Inženjeri sumnjaju da se dogodio softverski kvar zbog kojeg se kompjuteri "Dip impekta" stalno resetuju, pa sonda ne može da pokrene svoje motore i postavi se u poziciju za komuniciranje sa Zemljom. Moguće je i da solarni paneli sonde nisu usmjereni prema Suncu, što je neophodno za stvaranje pokretačke energije.



"Tim sada pokušava da utvrdi kako da obnovi komunikaciju", saopštio je vodeći naučnik ove misije Majkl Ahern sa Univerziteta u Merilendu.



Sljedeći pokušaj uspostavljanja veze sa sondom očekuje se tokom vikenda, saopštila je NASA.



"Dip impekt" je lansiran u januaru 2005. godine radi izučavanja komete "Tempel 1". Pet godina kasnije, sonda je istražila kometu "Hartli 2" i obavila posmatranja još dvije udaljenije komete.



Sonda je kasnije korištena za potragu za planetama izvan Sunčevog sistema. Pošto više nema goriva za približavanje kometama, "Dip impekt" je krenuo ka jedinoj meti koju može da dostigne - asteroidu "2002 GT", koji se približava Zemlji.

foto: blic.rs

Portal Analitika