Abiznis

RCC predstavlja strategiju za otvaranje milion novih radnih mjesta u regionu

1209rcc
P
rvi nacrt strategije Jugoistočna Evropa (JIE) 2020 za otvaranje jednog miliona novih radnih mjesta u regionu biće predstavljen sjutra u Podgorici. Dokument priprema Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) uz konsultacije sa vladama i inicijativama iz jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

RCC predstavlja strategiju za otvaranje milion novih radnih mjesta u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Glavni cilj strategije JIE 2020 je poboljšanje uslova života u regionu i vraćanje konkurentnosti i razvoja u središte pažnje. Dokument je u tom smislu inspirisan strategijom Evropske unije Evropa 2020. Najvažniji ciljevi obuhvataju rast zaposlenosti sa 39% na 44%, više od dvostrukog povećanja ukupnog regionalnog trgovačkog prometa i to sa 94 na 210 milijardi evra, povećanje BDP-a po glavi stanovnika u regionu sa sadašnjih 36% na 44% prosjeka Evropske unije, te povećanje broja visokoobrazovanih ljudi za njih 300.00 u sklopu radne snage.

Postizanjem pomenutih ciljeva trebalo bi se doprinijeti otvaranju 1 miliona novih radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi do 2020. godine. Da bi se to ostvarilo, moraju se unaprijediti inovacije, vještine i trgovina a vlade trebaju biti mnogo efikasnije nego što su to danas.

Radionicu u Podgorici će otvoriti pomoćnik ministra ekonomije Crne Gore, Goran Šćepanović, dok će koordinator strategije JIE 2020 i viši stručnjak RCC-a za ekonomski i društveni razvoj, Sanjin Arifagić, predstaviti strategiju.

Radionice će se nakon Podgorice održati u Sarajevu 16, Zagrebu 17. i Beogradu 18. septembra te Tirani 1. oktobra, dok su prezentacije u Skopju i Prištini održane početkom sedmice.

Skupove organizuje Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju u saradnji sa relevantnim ministarstvima Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Scrne Gore, Kosova* i Srbije.

Prezentacija će biti prilika da se razmotri strategija, dobiju mišljenja, ali i uključi šira grupa aktera te da se proširi osnovna grupa tako da obuhvati vladin sektor, civilno društvo, privatni sektor, donatore kao i druge zainteresovane strane.

Pod pokroviteljstvom Savjeta za regionalnu saradnju, u izradi strategije učestvuju sve relevantne regionalne organizacije. Državne institucije imaju ključnu ulogu: ministarstva ekonomije, prosvjete, zapošljavanja, zdravlja, pravde, kulture, životne sredine, te relevantne agencije. Podršku će dati i međunarodne organizacije kao što su Evropska unija i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Portal Analitika