Abiznis

Boksiti: Po 500 eura za 200 radnika, 100 službenika da sačeka

1209rudnici
P
redstavnici radnika Rudnika boksita Nikšića koji više od 20 dana ne dozvoljavaju prodaju rude, uprave i Samostalnog sindikata napokon su juče sjeli za pregovarački sto kako bi pokušali da riješe krizu u tom preduzeću, piše Dan.

Boksiti: Po 500 eura za 200 radnika, 100 službenika da sačeka
Portal AnalitikaIzvor

Nakon višesatnog sastanka iza zatvorenih vrata, uprava je ponudila da se od 100 hiljada eura avansa, koji je uplatila mađarska firma Vagon impeks, isplati odmah po 500 eura za oko 200 zaposlenih u proizvodnom sektoru, dok će se od pomenutog kupca naredne sedmice namiriti preostalih 100 radnika, piše ovaj list.

Rudari će se o ponudi izjasniti danas na sastanku koji će organizovati na mjestu gdje su se okupljali prethodnih dana, odnosno ispred utovarne rampe firme.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović očekuje da će radnici prihvatiti ponudu kako bi preduzeće bilo spaseno.

- Po 500 eura prvi će dobiti zaposleni u sektorima proizvodnje, tunelogradnje i transporta, a naredne sedmice isplata bi bila obezbijeđena preostalim zaposlenim. Izvršni direktor Milorad Đurović se obavezao da nakon toga, odnosno 21-23 dana od te isplate obezbijedi i isplatu jedne cijele plate iz dva puta - pojasnio je Bojanović.

Prema njegovim tvrdnjama, mađarski kupac će sedmično od Boksita kupovati po šest kompozicija rude vrijedne 110 hiljada eura, čime bi se omogućila isplata po pola plate radnicima. Nikšićka firma inače je sa Vagon impeksom potpisala trogodišnji ugovor o kupovini 450 hiljada tona rude, vrijedan deset miliona.

Bojanović ističe da će mađarski kupac još danas sačekati odluku rudara, što znači da će avans, koji su tražili da im se vrati, do tada i biti na računu sindikata.

Svim radnicima Boksita duguje se 13 plata, dva regresa i zimnice, jubilarne nagrade za poslednjih nekoliko godina i uplata radnog staža od 2009. godine.

Proizvodnja u Rudnicima obustavljena je krajem jula, kada je Vagon impeks, koji tada ugovorio kupovinu 200 hiljada tona rude, obustavio realizaciju ugovora zbog stečaja u fabrici glinice mađarskog MAL-a, kojima je isporučivao nikšićki boksit.

 

Portal Analitika