Politika

Balcer: Slabost opozicije održava premijera Đukanovića

1209adamblacer
D
ominacija jednog političara nije dobra za demokratiju, ali opozicija nema lidera koji bi imao sposobnosti i harizmu kao što ima Milo Đukanović, rekao je za Dnevne novine Adam Balcer, direktor programa politike proširenja i susjedstva EU u Centru za evropsku strategiju (demos EUROPA) i profesor na varšavskom univerzitetu.

Balcer: Slabost opozicije održava premijera Đukanovića
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da su korupcija i nedovoljna sloboda medija najveće slabosti i prepreke na putu ka EU.

- Mislim da je napredak koji je ostvarila Crna Gora najveći u regionu. Vi ste bogata zemlja, mala, gdje nema velikih unutrašnjih etničkih podjela i ozbiljnih problema sa susjedima. S druge strane, Crna Gora nije država u kojoj postoji 100 odsto liberalna demokratija. Korupcija i nedovoljna sloboda medija su najveće slabosti i prepreke na putu do EU. Mislim da članstvo Crne Gore zavisi najviše od njene političke elite koja mora reformisati državu, a ovo znači da se ona sama mora promijeniti. Smatram da ovo neće biti lako, te stoga mislim da je najrealnije da Crna Gora uđe u Evropsku uniju 2020. Godine - rekao je Balcer između ostalog za DN.

Izvještaji koji stižu iz Brisela govore da je moguće da će Srbija biti ispred Crne Gore kada su u pitanju pregovori i otvaranje poglavlja. Balcer međutim smatra da su obje države jednako blizu i daleko od EU.

Povratak Mila Đukanovića, lidera DPS, na premijersku funkciju nije ostao nepropraćen u Evropi. Balcer smatra da dominacija jednog političara nije dobra za demokratiju.

foto:cdm.me

Portal Analitika