Društvo

OBRENOVIĆ: Imali smo uvid u sporazum Uprave policije i M:tel-a

1209bojanO
D
irektor Agencije za zaštitu ličnih podataka Bojan Obrenović kazao je u izjavi za Portal Analitika da je imao uvid u sporazum Uprave policije i M:tel-a, te da je pomenuti sporazum potpisan prije nego što je Agencija počela sa radom, u vrijeme kada je na snazi bio stari Zakonik o krivičnom postupku.

OBRENOVIĆ: Imali smo uvid u sporazum Uprave policije i M:tel-a
Portal AnalitikaIzvor

Obrenović je pojasnio da je tadašnji ZKP Upravi policije omogućavao da dolazi do podataka pomenutog operatera mobilne telefonije, što je bilo u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, u smislu njihove nezakonite obrade.

- Imali smo uvid u sporazum između M:tel-a i Uprave policije, čak nam je Uprava policije dostavila sporazum na uvid da se mi izjasnimo o njemu, da li je usklađen sa zakonom, itd...Taj sporazum je potpisan prije nego što je usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i prije nego što je Agencija počela sa radom. Uslijedila je privatna tužba MANS-a i po tom osnovu smo po službenoj dužnosti, po saznanju iz medija, pošli da utvrdimo činjenično stanje i utvrdili da policija postupa na način da takav vid komunikacije sa mobilnim operatorima zadire u privatnost i znači obradu podataka koja nije u skladu sa zakonom. A odredbe zakona tadašnjeg ZKP-a su njima omogućavale tako nešto, što je bilo suprotno zakonima koji su kasnije usvojeni, a koje mi primjenjujemo kao nadzorni organ - kazao je Obrenović za Portal Analitika i dodao:

- Naša uloga je i da, na kraju krajeva, kada identifikujemo takav problem, ukažemo na neku praksu koja je suprotna odredbama zakona i nezakonita, a da se tom prilikom pozovemo na potrebu da se zakon mijenja i da sugerišemo u kom smislu. U ovom slučaju, tadašnji ZKP je Upravi policije omogućavao da dolaze do tih podataka, a što je, opet, bilo suprotno sa odredbama našeg zakona, u smislu nezakonite obrade ličnih podataka.

Obrenović je posebno istakao da ni u jednom trenutku nije bilo otpora ni sa jedne strane kada je bilo u pitanju postupanje po Rješenju koje im je dostavila AZLP.

- Bitno je naglasiti da ni u jednom trenutku nije bilo otpora ni sa koje strane. Jer su mobilni operatori podnijeli žalbe Agenciji, čak se i spor vodio na Upravnom sudu, ali ni u jednom trenutku nijesu doveli u pitanje postupanje po našem rješenju, u smislu potrebe da se izdaje sudski nalog za takav postupak dostavljanja podataka. Inače, bivše rukovodstvo Uprave policije je prihvatilo naše rješenje i postupilo odmah po njemu, te prestalo sa tadašnjom praksom. Mi smo pokrenuli inicijativu da se izmijene odredbe ZKP-a (Zakonika o krivičnom postupku) i to je u Ministarstvu pravde aktuelno. Nije ista situacija bila sa svim operaterima, jer je M:tel jedini imao sporazum sa Upravom policije, dok su ostali operateri funkcionisali kao danas - na bazi pojedinačnih zahtjeva, normalno, nije tražen sudski zahtjev - kazao je Obrenović.

Agencija za zaštitu ličnih podataka je, naime, u februaru 2011. godine izvršila nadzor kod društva za telekomunikacije M:tel d.o.o. po predmetu utvrđivanja postojanja i primjene Sporazuma o uzajamnoj saradnji između društva za telekomunikacije M:tel d.o.o. i Uprave policije, te shodno utvrđenom činjeničnom stanju sačinila zapisnik kojim su konstatovane nepravilnosti. Treba naglasiti da se tadašnji sporazum odnosio na podatke o saobraćaju koji se čuvaju na osnovu obaveze zadržavanja podataka iz čl. 126 Zakona o elektronskim komunikacijama.

- Nakon sprovedenog nadzora donijeto je Rješenje Agencije kojim se nalaže otklanjanje nepravilnosti koje se odnose na potrebu usklađivanja odredbi Sporazuma o uzajamnoj saradnji sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (čl. 2. 4. 17. i 24.); 2) što podrazumijeva obavezu mobilnog operatora, da se svaki primjeni zahtjev u elektronskoj i pisanoj formi, od Uprave policije može razmatrati, odnosno odobriti u Pravnoj službi M:tel, samo uz propratni nalog nadležnog pravosudnog organa. Istovremeno je zatraženo da se od strane mobilnog operatora prekine sa dotadašnjom praksom - kazao je Obrenović i dodao:

- Mobilni operatori su blagovremeno podnijeli žalbe kojima se osporava takav stav Agencije, ali su istovremeno ispoštovali Rješenje Agencije i prekinuli sa dotadašnjom praksom. U periodu nakon sprovedenog nadzora mobilni operatori su za svaki podatak o telekomunikacijskom saobraćaju lica, zahtijevali od Uprave policije da takav zahtjev bude potkrijepljen nalogom pravosudnog organa. Ovakve tvrdnje zasnovane su na činjenicama utvrđenim putem nadzora koje je sprovela Agencija u periodu nakon zabrane dotadašnje prakse, a koji su izvršeni kod Uprave policije i kod mobilnih operatora.

Kontrolori Agencije su u nekoliko navrata provjeravali na koji način se u praksi primjenjuje zabrana dostavljanja podataka Upravi policije i kod Uprave policije i kod samih operatora, kazao je Obrenović za Portal Analitika.

- Nadzorom izvršenim kod Uprave policije 14. juna 2011. godine, utvrđeno je da Uprava policije Crne Gore u potpunosti poštuje navode iz Rješenja uručenim crnogorskim operaterima mobilne telefonije, te da podatke o zadržanim podacima iz telekomunikacionog saobraćaja dobija isključivo uz prethodno dobijeni sudski nalog koji se dostavlja operaterima uz zahtjev za dobijanje podataka.Takođe, je utvrđeno da je stavljen van upotrebe način dobijanja podataka putem pristupne tačke, odnosno interfejsa, koji je bio aktuelan u elektronskoj komunikaciji sa društvom za telekomunikacije M:tel d.o.o. Podgorica.

U periodu, nakon dostave pomenutih Rješenja, Uprava policije je, uz prethodno dostavljen zahtjev, od operatora mobilne telefonije dobila ukupno 280 odgovora na upućene zahtjeve (M:tel - 89; T-mobile - 90; Telenor - 101). Svaki zahtjev prema operatorima, potkrijepljen je adekvatnim sudskim nalogom uz neophodne mjere zaštite podataka. Takođe, ovakva praksa potvrđena je i najnovijim nalazom iz prve polovine 2013. godine, koji je sačinjen od strane Agencije kod Crnogorskog Telekoma, gdje je utvrđeno da se saradnja Uprave policije i Crnogorskog Telekoma u toku 2012. kao i tekuće godine odvija na način da Uprava policije upućuje pismeni zahtjev Crnogorskom Telekomu u kojem ih upućuju na postupanje po naredbi suda za postupanje po istom, poštujući procedure kojima se traženi podaci obrađuju dostavljaju i čuvaju na način koji isključuje zloupotrebu.

Pravni osnov za preuzimanje podataka od pružaoca telekomunikacionih usluga je Zakonik o krivičnom postupku ( član 257.). Agencija za zaštitu ličnih podataka u toku prošle godine podnijela je inicijativu za izmjenu odredbi predmetnog zakona prema resornom ministarstvu - zaključio je Obrenović.

 

Portal Analitika