Kultura

„Njegoševi odjeci“ u Bijelom Polju i na Cetinju

1209cha
C
rnogorski horski ansambl nastupiće naredna dva dana u Bijelom Polju i na Cetinju, sa programom koji je posvećen obilježavanju 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

„Njegoševi odjeci“ u Bijelom Polju i na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Koncert pod nazivom „Njegoševi odjeci“, koji organizuje Muzički centar Crne Gore, u saradnji sa Centrom za djelatnosti kulture u Bijelom Polju i Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“ na Cetinju, sjutra će biti priređen u sali bjelopoljskog centra, sa početkom u 20 časova, a dan kasnije u cetinjskom teatru u istom terminu.

Ansambl će predvoditi dirigenti Darinka Matić - Marović, Ilija Dapčević, Zoja Đurović, Aleksandra Knežević i Mihajlo Lazarević.

Program koncerta čine djela savremenih autora inspirisana Njegoševim stvaralaštvom. Nastup će otvoriti ženski dio hora izvođenjem „Tužbalice“ Dejana Despića. Uslijediće „Počitajemi“ Vojina Komadine i „Testament“ Rajka Maksimovića. Nakon premijernog izvođenja u Podgorici, publika će ponovo moći da čuje i tri nova djela crnogorskih kompozitora: „Trenos“ Žarka Mirkovića, „Kletvu“ Aleksandra Perunovića i „Neka bude“ Nine Perović.

Kao solisti će se predstaviti mlada sopranistkinja Olivera Tičević, violinista Ols Cinćo i violončelista Srđan Sretenović.

Podsjećamo, isti repertoar Crnogorski horski ansambl je uspješno izveo krajem aprila, na zatvaranju ovogodišnjeg Međunarodno muzičkog festivala A tempo. Takođe, s njim će se naredne sedmice predstaviti na Mokranjčevim danima u Negotinu, jednoj od najznačajnijih horskih svečanosti koja se održava u regionu.

Koncert je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

 

Portal Analitika