Društvo

Osveštanje crkve Aleksandra Nevskog u subotu

1209crkvaAlekNev
C
rkva Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, biće osveštana u subotu, pišu Večernje Novosti.

Osveštanje crkve Aleksandra Nevskog u subotu
Portal AnalitikaIzvor

Svetu liturgiju će tim povodom služiti mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije, nakon čega će se u hotelu "Maestral" u Miločeru održati duhovna akademija posvećena ovom činu koji se događa u okviru proslave 600 godina manastira Praskvica.

Na svečanost su pozvani i predstavnici Hotelske grupe "Budvanska rivijera" na čije se ime u katastarskim knjigama, pored ostale imovine vode i četiri crkve na ostrvu!? U saopštenju za javnost, koje su potpisali mještani Svetog Stefana, stoji da su na osveštavanje crkve, koja potiče iz 15. vijeka, pozvali Paštroviće, njihove prijatelje i mnoge druge koji su pomogli da se pomenuta crkva obnovi.

- Pozvali smo i predstavnike HG "Budvanska rivijera", nadajući se da će ih Bog dozvati pameti, kako bi u što skorije vrijeme ispravili svoju grešku i hramove na Svetom Stefanu vratili (u administrativnom smislu) manastiru Praskvica - kažu u saopštenju Paštrovići sa Svetog Stefana.

Potpisnici saopštenja za javnost iz Svetog Stefana, ističu da je postojao i ranije pokušaj da se zazidana crkva otkrije. Poslije razornog zemljotresa 1979. godine tadašnji direktor Svetog Stefana, pokojni Branko Bogdanov Kažanegra, naredio je otkopavanje ostataka crkve Aleksandra Nevskog. Bila je to prilika da se hram obnovi, ali tadašnje vlasti su spriječile ovu inicijativu. Saopštenje za javnost su potpisali: Vlado Niklanović, Ilija Vuković, Ratko Budimir, Vido Rađenović, Luka Mitrović, Pero Kentera, Zoran Miković i Krsto Rađenović.

U obraćanju javnosti mještani najatraktivnijeg dijela južnojadranske obale navode da je "Budvanska rivijera" koristeći se pravnim manipulacijama u sudskim procesima, nastojala da postane i vlasnik crkava, čega nema u čitavom hrišćanskom svijetu.

Crkva Svete gospođe je porušena 1959. godine prilikom adaptacije nekadašnjeg prijestonog gradića Paštrovića i njegovog pretvaranja u grad-hotel. Ondašnje vlasti su zazidale njen donji dio da bi napravili mjesto hotelskoj terasi. Crkva je "otkrivena" kada je počela restauracija grada-hotela pošto je najpoznatije crnogorsko ljetovalište ustupljeno u višedecenijski zakup singapurskoj kompaniji "Aman rizorts". Poslije dosta ubjeđivanja, protesta i sukoba, crkva je obnovljena u ranijim gabaritima, pišu Novosti.

Najstariju crkvu je 1938. godine obnovila kraljica Marija Karađorđević i tada je na njen zahtjev preimenovana u hram Aleksandra Nevskog, jer se ona molila tom svecu.

- Bio sam tada na osveštavanju crkve, pomažući paštrovskom parohu Paviću Radonjiću - kaže za "Novosti" Vlado Niklanović, penzioner iz Svetog Stefana, koji je dugo živio u Americi. - Biću, eto i poslije 75 godina, opet na istom mjestu. Uspjeli smo da obnovimo ovaj sveti hram, a vjerujem da i ostale crkve na "Svecu" neće više biti vlasništvo hotelske grupe. Poslije pola vijeka "čamljenja" pod zemljom, naš hram je sinuo u punom sjaju.

foto: novosti.rs

Portal Analitika