Svijet

SAD, Rusija i druge sile o Siriji u Njujorku

sirija
P
redstavnici pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija satsaće se večeras u Njujorku kako bi razmotrili plan o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, saopštili su diplomatski izvori.

SAD, Rusija i druge sile o Siriji u Njujorku
Portal AnalitikaIzvor

Glavna tema o kojoj će raspravljati diplomate iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kine, Francuske i Rusije je francuski nacrt rezolucije o Siriji, koja predviđa ultimatum sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu da se odrekne hemijskog oružja ili će u suprotnom biti suočen sa kaznenim mjerama, prenosi Rojters.

Zvanična Moskva je, međutim, istakla da je takav ultimatum neprihvatljiv. Nije poznato kad i gdje će se tačno večeras sastati predstavnici članica Savjeta bezbjednosti.

Za sjutra je u Ženevi planiran sastanak američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Kako je javila britanska agencija, Keri i Lavrov će pokušati da doprinesu prevazilaženju nesuglasica u razgovorima o Siriji unutar 15-članog Savjeta bezbjednosti.

 

 

Portal Analitika