Abiznis

Žugić: Na Vladi sjutra Informacija o fiskalnim trendovima, očekujem političku podršku

Zugicok
P
ortal Analitika
je, pozivajući se na informacije iz Ministarstva finansija, objavio
da su prihodi Budžeta Crne Gore za prvih osam mjeseci ostvareni u iznosu od 762,6 miliona eura, što je 48,9 miliona eura, odnosno 6,85 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Žugić: Na Vladi sjutra Informacija o fiskalnim trendovima, očekujem političku podršku
Portal AnalitikaIzvor

Ministar finansija Radoje Žugić uoči sjutrašnje sjednice Vlade, na kojoj će se opet razgovarati o ovogodišnjem rebalansu budžeta, kazao je za TVCG da je za njega potrebna politička saglasnost, ali i da je očekuje. Nada se podršci zato što je to, kako kaže, realno očekivanja svih odgovornih subjekata u ekonomskoj i političkoj sferi.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija je pripremilo Informaciju u kojoj će se konstatovati pozitivni fiskalni trendovi za prvih osam mjeseci ove godine.

- Informacija je značajna, ne samo zbog pripreme rebalansa već i zbog predstavljanja politike u kojoj preferiramo fiskalnu stabilnost i održivost. Međutim, za donošenje rebalansa je potrebna politička saglasnost, naveo je Žugić. U Informaciji neće biti riječi o rješavanju dužničko povjerilačkih odnosa na relaciji KAP-EPCG.

Portal Analitika je, pozivajući se na informacije iz Ministarstva finansija, objavio da su prihodi Budžeta Crne Gore za prvih osam mjeseci ostvareni u iznosu od 762,6 miliona eura, što je 48,9 miliona eura, odnosno 6,85 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.Veći prihodi u budžetu posljedica su bolje naplate PDV-a, borbe protiv sive ekonomije i veće naplate akciza. Istovremeno, to je za 23,3 miliona eura, odnosno 3,15 odsto više u odnosu na plan.

Kako sada stvari stoje, pod uslovom da se nastave pozitivni trendovi u naplati prihoda, Vlada neće predložiti Skupštini “pravi” rebalans budžeta koji je doveo do krize u vladajućoj koaliciji, već samo tehnički koji će konstatovati dopunske prihode i rashode koje se tiču otplate dugova i garancija za KAP.

 

 

Portal Analitika