Politika

Krivokapić u Finskoj

finskaranko
P
redsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj posjeti Finskoj na poziv predsjednika parlamenta Finske Eroa Hejnalume, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Krivokapić u Finskoj
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Hejnaluma je čestitao Krivokapiću izbor na funkciju predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a i ukazao da je Krivokapić svojim dugogodišnjim angažmanom u OEBS-u zavrijedio da bude na čelu najveće parlamentarne skupštine na svijetu. Krivokapić je, iznoseći prioritete njegovog predśedavanja Parlamentarnom skupštinom, posebno istakao Finsku, kao mjesto đe je praktično nastao OEBS, kao i da je u susret 40 godina od potpisivanja završnog Helsinškog akta potrebno imati jasnu viziju uloge OEBS-a u novim međunarodim okolnostima.

„Crna Gora je svojom politikom saradnje odigrala važnu ulogu u uspostavljanju stabilnosti i povjerenja među državama Zapadnog Balkana, rekao je Krivokapić“.

On je naglasio da sa vrijednostima građanskog i multikulturalnog društva koje moraju biti i evopske temeljne vrijednosti, želimo biti dio zajedničkog evropskog doma.Krivokapić je svom sagovorniku prenio da crnogorski parlament permanentno unaprijeđuje svoj ukupan rad i kapacitete i istakao da je usvajanje ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa širokim konsenzusom u parlamentu, dokaz pune posvećnosti Crne Gore jačanju vladavine prava zbog čega uskoro očekuje otvaranje ključnih pregovaračkih poglavlja sa EU u ovoj oblasti. Hejnaluma je prenio iskustva vezano za ulogu finskog Parlamenta u pitanjima koja spadaju u nadležnost zajedničke EU politike i naglasio da je Parlament potpuno uključen u sve faze kreiranja tih politika.

Predsjednici su se saglasili da će parlamentarna saradnja između dvije države biti dodatno intenzivirana u narednom periodu te da je neophodno produbljivati i ekonomsku saradnju. Krivokapić se sreo i sa šeficom Odbora za budućnost Paivi Liponen koji se u okviru Parlamenta bavi koncipiranjem strateških državnih politika u određenim oblastima.Krivokapić je u Parlamentu Finske o tekućim aktivnostima i dugoročnim planovima Paralamentarne skupštine OEBS-a razgovarao i sa šefom Delegacije finskog Parlamenta u PS OEBS-a Ikom Kanervom Krivokapić će sjutra nastaviti posjetu Finskoj i imati susret sa predsjednikom Finske Sauli Ninistom.

 

 

 

Portal Analitika