Politika

Samardžić: Pokušaj DPS-a da iskoristi nedostatke u zakonima

df
R
aspisivanjem prijevremenih izbora u Prijestonici, Demokratska partija socijalista DPS pokušava da posljednji put iskoristi nedostatke postojećeg izbornog zakonodavstva, ocijenjeno je iz Demokratskog fronta.

Samardžić: Pokušaj DPS-a da iskoristi nedostatke u zakonima
Portal AnalitikaIzvor

Skupština Prijestonice donijela je danas odluku o skraćenju mandata odbornicima, čime su se stekli uslovi da predsjednik države Filip Vujanović raspiše izbore i u toj opštini.

Predstavnica DF-a Tijana Samardžić podsjetila je da će se neposredno uoči izbora u novembru, na Cetinju održati niz manifestacija - obilježavanje 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, proslava Dana Prijestonice, obilježavanje jubileja Fudbalskog kluba Lovćen.

“Što se takođe svrstava u već viđeni i oprobani scenario zloupotrebe sredstava svih državnih obveznika u svrhe predizborne kampanje partije na vlasti”, kazala je Samardžić agenciji MINA.

Ona je ocijenila da će insistirati da se izmijenjeno izborno zakonodavstvo, koje će biti uskoro usvojeno u Skupštini Crne Gore, primijeni na predstojećim izborima, navodeći da je takvih primjera već bilo u crnogorskoj pravnoj praksi.

“Ostaje nejasno na koji način će se finansirati predstojeći izbori, budući da ta stavka nije predviđena Budžetom Prijestonice za ovu godinu. To takođe predstavlja određeni vid zlupotrebe kroz vođenje ‘dogovorne politike’”, smatra Samardžić.

Ona je rekla da je zvanična odluka na nivou Predsjedništva DF-a o modalitetu nastupa na lokalnim izborima u Prijestonici nije donesena.

“S obzirom na činjenicu da su se Socijaldemokratska partija i Pozitivna Crna Gora opredijelile za samostalan nastup, isključena je mogućnost zajedničkog nastupa svih opozicionih partija na lokalnom nivou, što je po našem mišljenju bilo optimalno rješenje”, navela je Samardžić.

Izvjesno je, kako je kazala, da će DF nastupiti u okviru širokog opozicionog saveza, na čijoj će izbornoj listi, osim predstavnika svih konstituenata tih saveza, biti zastupljeni nezavisni pojedinci, udruženja građana i svi oni sa kojima dijele iste ciljeve.

“A to je vraćanje značaja Prijestonici u suštinskom, a ne fasadnom smislu i, kao imperativ, stavljanje interesa građana Cetinja u prvi plan”, dodala je ona.

Samardžić smatra da, na taj način sačinjena lista daje novi kvalitet političkoj sceni “jer cilj kandidata nije zadovoljenje partijskih i ličnih ambicija, već strukturalne promjene”.

U DF-u su uvjereni da će, shodno rezulatatima prethodnih izbora i tome što je, kako su naveli, to jedina politička grupacija koja bilježi tendenciju rasta povjerenja građana, kao i zbog načina na koji će nastupiti na predstojećim izborima, zajedno sa ostalim opozicionim subjektima participirati u budućoj vlasti na Cetinju.

“Budući da je Cetinje uvijek bilo jezgro otpora protiv svega onoga što se kosi sa elementarnim ljudskim pravima i slobodama, za očekivati je da će se i Cetinjanke i Cetinjani aktivno uključiti u izborni proces, kako se ne bi ponovilo iskustvo pobjede lažne demokratije sa prethodnih lokalnih izbora”, kazala je Samardžić.

 

 

Portal Analitika