Društvo

Jonica uputila pismo članovima Senata UCG

jonicaaa
P
oslanica SNP CG Snežana Jonica obratila se pismom članovima Senata Univerziteta Crne Gore, povodom sjednice Senata koja će se održati 12. septembra, a na kojoj će biti razmatrana inicijativa studenata o izmjeni preporuke o uslovima za upis sa osnovnih na specijalističke studije. Jonica je u pismu zatražila da Senat omogući prenos dva ili tri ispita na specijalističkim studijama.

 Jonica uputila pismo članovima Senata UCG
Portal AnalitikaIzvor

- Iako razumijem potrebu za usaglašavanjem sa Bolonjskim procesom studiranja, te namjeru da se dođe do faze kada sa osnovnih na specijalističke studije neće moći da se prenese nijedan ispit, smatram da se taj cilj nikako ne smije ostvarivati na ovakav način, navodi u pismu Jonica.
Iz tog razloga, kako je dodala, otvara svima nama nekoliko tema za razmišljanje:
• Je li to jedini dio u kojem Bolonja nije usaglašena, da li su svi drugi uslovi, od broja studenata na predavanjima do svih drugih detalja usaglašeni pa ostaje samo da se još ovo riješi?
• Da li su osnovne studije u Crnoj Gori odnosno diploma sa osnovnih studija „nešto“ što se smatra završenom školom ili predstavlja samo dokument koji svima koji ozbiljno razmišljaju o svojoj budućnosti služi samo za upis na specijalističke studije?
• Da li je trenutno ekonomsko stanje u Crnoj Gori, dovoljno dobro da možemo roditelje izložiti jednoj godini „praznog hoda“ u studiranju njihove djece zbog jednog ili dva ispita?
• Da li činjenica da se borimo za vraćanje sistema vrijednosti daje za pravo da u ovom vremenu kad su mladi ljudi izloženi raznim pošastima današnjice donosimo odluke koje ih umjesto na fakultete, šalju na „ulicu“, u gubljenje radnih navika, a možda i odustajanje od studiranja?
• Da li Bolonjski sistem zaista funkcioniše kako treba ako se na kraju studijske godine može desiti da jedan ispit u avgustovskom roku prijavi 137, a položi samo 1 student?
• Da li ovakvi primeri predstavljaju temu za razmišljanje i o kvalitetu predavanja,i o zalaganju profesora, osim što naravno uvijek stoji nesporan argument da je avgustovski rok po pravilu rok za koji se zbog ljeta studenti najslabije pripremaju?
U javnosti, među roditeljima i studentima se stvara svijest o tome da avgustovski rok služi samo za ubiranje prihoda na univerzitetskim jedinicama, te da se ovako realizovana promjena uslova za upis na specijalističke studije radi kako bi se studenti „gurnuli“ na privatne fakultete.
Ne želim da vjerujem u takvo mišljenje i zato vas molim da uradite sve kako se ne bi stvarala takva slika državnog univerziteta u javnosti.
Očekujemo da Senat Univerziteta ozbiljno razmotri inicijativu studenata, sigurni smo da će na univerzitetskim jedinicama biti prethodno napravljena analiza efekata ove Preporuke, kako bi se znalo koliko je studenata dovedeno u poziciju da „pauziraju“ godinu dana zbog jednog ili dva ispita. SNP CG se prošle sedmice obratio dekanima svih univerzitetskih jedinica sa zahtjevom za dostavljanje obaveštenja kojim tražimo navedenu analizu.
Vjerujemo da ćete kao članovi Senata uzeti u obzir sve navedene argumente, i da ćete na sjednici zakazanoj za 12.septembar donijeti odluku kojom ćete izmjeniti svoju Preporuku iz maja 2013.godine o prenosu jednog zaostalog ispita, na način da se odobri prenos 3 ili najmanje 2 ispita.
Smatram da bi takva odluka bila ne samo u interesu studenata već u interesu čitavog društva za čiji boljitak se svi zalažemo.
U nadi da ćete razumjeti ovo moje obraćanje, a sa željom da zajedniči pokušamo da izađemo u susret inicijativi studenata, zaključilla je u pismu Jonica.

 

Portal Analitika