Društvo

Komisija: 189 funkcionera prijavilo netačne podatke

fotka

K
omisija za sprječavanje sukoba interesa je od početka godine provjerila imovinsko stanje 1400 crnogorskih funkcionera, dok je čak 189 njih prijavilo netačne podatke.

Komisija: 189 funkcionera prijavilo netačne podatke
Portal AnalitikaIzvor

Izrečeno je 296 prekršajnih presuda, dok je ukupan iznos novčanih kazni 16 hiljada i 650 eura. Zahtjev za uklanjanje sukoba interesa su primili i direktor Uprave polcije Slavko Stojanović zbog članstva u više upravnih odbora, kao i predsjednik opštine Bar Žarko Pavićević zbog prenošenja prava upravljanja na drugo lice.

Od danas će pod lupom Komisije biti i pokretna imovina funkcionera. Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa MUP-om, Komisija će jednostavnim unošenjem matičnog broja na web servis Ministarstva dobiti podatke o registrovanim vozilima i oružju te osobe. Iz MUP-a Miloš Vukčević kaže:

“I na taj način će moći da provjeravaju da li su funkcioneri imovinu prijavili tačno, da li se podaci poklapaju sa onim što postoji u našoj bazi."

Uskoro će biti potpisan sporazum i sa Ministarstvom saobraćaja, pa će Komisija kontrolisati i posjedovanje jahti, brodova i letjelica, a od početka naredne godine i bankarske račune. Predsjednik Komisije Slobodan Leković kažem da će se u kartonu prijavljivati i imovina porodice.

“Ne odnosi se imovinski karton odnosno izvještaj o prihodima i imovini samo za javnog funkcionera već i za članove njegove porodice tako da je i odgovornost članova porodice kao i javnog funkcionera”, objašnjava on.

Leković naglašava da je to jedna od preporuka u akcionim planovima za poglavlja 23 i 24:

“Kada su posrijedi javni funkcioneri, kada je posrijedi konflikt interesa i korupcija, to je stav Brisela, to nam je saopšteno i zvanično javnost i transparentnost podataka ide ispred zaštite podataka. Imamo oko četiri hiljade javnih funkcionera, to je 0,5 odsto građana i to se odnosi samo na njih”, ističe Leković.

Izvještaj o prihodima i imovini za 2012./2013. još nijesu dostavila 32 funkcionera i to najviše onih koje bira Vlada a kada su posrijedi lokalni funkcioneri o zakon se oglušilo najviše njih iz Šavnika. (Antena M)

 

 

 

Portal Analitika