Zanimljivosti

Najveća pećina na svijetu priprema se za prve turiste

1109pecina_kina
P
ećina Son Dong duga je je 8,8 kilometara, ima džunglu i rijeku, a visoka je toliko da bi u nju mogao da stane soliter od 40 spratova. Međutim, do prije četiri godine o svemu tome ništa se nije znalo.

Najveća pećina na svijetu priprema se za prve turiste
Portal AnalitikaIzvor


Prve noći nakon spuštanja u pećinu, posjetioci će se ulogoriti pored Pseće ruke, ogromnog stalagmita koji, kao što mu ime govori, podsjeća na pseću šapu.



Najveća pećina na svijetu uskoro bi mogla da postane jedna od najvećih turističkih atrakcija Vijetnama. Lokalni stanovnik otkrio je ulaz u pećinu 1991. godine, a prvi koji su je istražili bili su britanski speleolozi 2009. godine.



Krov pećine urušio se prije mnogo vijekova i omogućio gustom rastinju da pusti korijenje. Majmuni i letjeće lisice žive u dijelu pećine pod džunglom kome su naučnici dali ime Edamski vrt.



Turistička agencija “Oxalis” organizovaće turistički obilazak pećine i prima prijave za šestodnevne ture koje treba da počnu sljedeće godine.



Son Dong obiluje rijetkim pećinskim biserima. Stotine godina stare perle formiraju se kada kaplje voda, a zatim se osuši, ostavljajući za sobom slojeve kristala kalcita na zrncima pijeska.



Čovjek koji je otkrio Son Dong nije ulazio unutra zato što je prilaz bio suviše strm, a turisti će se užadima spuštati na dubinu od 80 metara.



Naučnici su otkrili do sada novu vrstu biljaka oko vodopada Son Donga.

foto: telegraf.rs

Portal Analitika