Region

Nova kuća za Jovanku Broz

1009-jovanka
J
ovanka Broz
se bolje osjeća i uskoro će odabrati jednu od kuća u državnom vlasništvu potvrdio je za Danas potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Nova kuća za Jovanku Broz
Portal AnalitikaIzvor

U tu kuću će Jovanka Broz biti smještena nakon izlaska iz bolnice. On je dodao da je vila na Dedinju u kojoj živi udovica Josipa Broza Tita potpuno ruinirana, da zahtijeva obimnu rekonstrukciju i da se ne može pretpostaviti koliko će ona da košta.

- Jovanka Broz će se useliti u jednu od četiri ponuđene kuće, koju sama odabere. Sve su prizemne, jer ona ne može da se kreće stepenicama. U toj kući će boraviti dok se vila na Dedinju ne obnovi. Država će joj, pored smještaja, obezbijediti svu potrebnu njegu - kaže Ljajić, koji redovno posjećuje Jovanku Broz u Urgentnom centru.

On je i ranije ukazivao na teške i neadekvatne uslove života Titove udovice i jedan je od rijetkih političara koji ju je obilazio proteklih godina.

U traženju novog smještaja pored Rasima Ljajića učestvovao je i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović. On je potvrdio da će ta kuća biti privremeno rješenje, i da će uskoro početi renoviranje vile u kojoj je dosad živjela Jovanka Broz.

- Ta vila nema minimum uslova za život. U njoj ne bi mogla da boravi ni zdrava osoba, a kamoli osoba njenog zdravstvenog stanja i godina. U kontaktu smo sa porodicom Jovanke Broz i uz njihovu i njenu saglasnost odabraćemo odgovarajuću kuću, dok se vila ne renovira. Ona mora da živi dostojanstveno, kako i zaslužuje - naglašava Odalović.

Vila na Dedinju od 750 kvadrata u kojoj živi Jovanka Broz (89) pripada državi. O njoj se brine Uprava za zajedničke poslove državnih organa. Kuća prokišnjava, zidovi su puni vlage i u fazi raspada. Instalacije ne rade, a grijanja ima samo u jednom dijelu vile, dok ga do prije nekoliko godina uopšte nije ni bilo. Jovanka se nije žalila na uslove niti na svoje zdravstveno stanje. Kroz šalu je, prije nekoliko godina kada ju je posjetio Rasim Ljajić i kad ga je uvela u jednu od prostorija, rekla „ovo je jedina koja ne prokišnjava“.

Titovu udovicu su prije 24 dana u Urgentni centar, dehidriranu i gotovo bez svijesti, doveli rođaci. O njoj trenutno brinu ljekari ove ustanove i njeno stanje je sada stabilno. Ipak, u Urgentnom centru nisu mogli da kažu kada bi Jovanka Broz mogla da izađe iz bolnice.

- Ona se dobro osjeća. Njeno stanje je stabilno, znatno bolje nego prije 24 dana, kada je primljena. Ipak, za sada ne možemo da preciziramo kada će biti puštena iz bolnice. Tu odluku će donijeti ljekarski tim, a doktori svakodnevno rade analize - kažu za Danas u Urgentnom centru.

Jovanku Broz posjećuju uglavnom članovi porodice i prijatelji, ali samo oni koje ona primi.

Izvor: b92.net

Portal Analitika