Abiznis

Iz Šibenika dolaze u KAP da skeniraju stanje

1009kapok
P
redstavnici aluminijumske kompanije TLM-TVP iz Šibenika posjetiće ove sedmice KAP, da bi skenirali stanje u našoj kompaniji, potvrđeno je Prvoj televiziji i u Podgorici i u Šibeniku.

Iz Šibenika dolaze u KAP da skeniraju stanje
Portal AnalitikaIzvor

TLM-TVP izrasla je iz najvećeg tamošnjeg proizvođača aluminijuma nastalog u doba socijalizma. Konzorcijum hrvatskih firmi privatizovan je 2009. godine, a potom je Hipo banka svoj udio prodala aktuelanom vlasniku Marku Pejčinovskom.

Klijenti kompanije su fabrike iz Italije, Francuske, Holandije, Belgije, Danske i Austrije, dominantno iz sektora prehrambene i farmaceutske industrije. TLM-TVP ranijih godina nabavljao je značajne količine aluminijuma iz KAP-a. Hrvatima je plan godišnja proizvodnja 140 hiljada tona poluproizvoda od aluminijuma, a KAP sa domaćom strujom može da proizvede 50 hiljada tona.

- Hrvatska kompanija TLM TVP je već godinama prisutna na tom tržistu i poznaje stvari i dešavanja. Interesovanje za Kombinat aluminijuma ne čudi. Ono što je simptomatično jeste da u regionu i šire prepoznaju budućnost crnogorske aluminijumske industrije, a mi je ovdje zapravo i ne vidimo. To je ono sto je čudno. Mi smo još uvijek u pat poziciji, nemamo riješena ni osnovna pitanja koja se tiču budućnosti te fabrike, kaže Novak Uskoković, urednik ekonomske redakcije Dnevnih novina.

No, nijesu Hrvati jedini zainteresovani za najveću crnogorsku kompaniju. Njemački HGL o interesovanju je već obavijestio Vladu, a spominjan je i turski Toš čelik.  Jedna indijska kompanija, u vlasništvu milijardera Sajana Đindala već ima udio u našem kombinatu, a sada bi mogla da uveća broj svojih akcija.

- Oni su  možda do sad imali pasivnu ulogu sto se tiče Kombinata aluminijuma Podgorica  i možda su i oni sada našli neku šansu gdje bi možda počeli da realizuju investiciju koju su planirali prije par godina, objašnjava za Prvu televiziju Novak Uskoković.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula zbog duga od 386 miliona eura, a u fabrici je trenutno zaposleno nešto više od hiljadu radnika. Potencijalna otežavajuca okolnost pri eventualnoj prodaji jeste činjenica da imovinom kompanije više ne upravlja država nego sud.

- Mislim da ova interesovanja negdje treba da nas opamete da vidimo da li smo pogriješili u tom redu poteza, a očigledno da jesmo jer sada vi da imate i najpotentnijeg i najboljeg investitora vi ne možete to da prodate to mora da ide preko suda, kaže urednik ekonomske redakcije Dnevnih novina.

Premijer Đukanović juče je kazao da Vlada probleme KAP-a neće rješavati kroz rebalans budžeta, kako je prvobitno bilo planirano. Premijer je kazao da je država na dobrom putu da probleme u vezi sa odnosima KAP-a i Elektroprivrede prevaziđe na drugi način, te obezbjedi stabilnije poslovanje obje kompanije.

 

 

Portal Analitika