Društvo

Radoslav Rotković - patriota, naučnik i stvaralac

1009rotkovic1
O
davanjem posljednje počasti, minutom ćutanja i prigodnim oproštajnim slovom, saučešćem porodici, u hercegnovskoj Skupštini priređena je komemorativna sjednica povodom smrti akademika dr Radoslava Rotkovića, koji je umro prije dva dana u 86. godini života, u risanskoj bolnici, javlja Radio Jadran.

Radoslav Rotković - patriota, naučnik i stvaralac
Portal AnalitikaIzvor

- Iza njega je ostalo četrdeset tomova impozantnog i raznorodnog djela, nastlih tokom šest decenija plodnog rada i ukupnog prisustva na crnogorskoj i jugoslovenskoj kulturnoj i javnoj sceni - kazao je njegov prijatelj, književnik Miraš Martinović i dodao kako je Rotković „u službu svoje zemlje, stavio svoje djelo“.

- Istorija nije uvijek ono što znamo, što učimo. Tako se pokazalo i sa crnogorskom istorijom, u kojoj su mnoge crne rupe, mnoge praznine, krivotvorenja, i podmetanja. Krupan zadatak da osvijetli te crne rupe, da popravi iskrivotvorene činjenice, da vrati čitave dinastije, koje su iz istorije, iz nauke i nastave, bile protjerane - kakav je slučaj sa Vojisavljevićima, koje nam je Rotković vratio u istoriju kapitalnom studijom koja tu dinastiju osvjetljava sa svih aspekata - veliki su zadaci koje je on za svoga života, a u našem vremenu, kao naš savremenik, ispunio... To što je Rotković uradio za jedan ljudski vijek, potrebna su i tri ljudska vijeka. Pred njim je bila velika misija, koju je on časno ispunio - kao čovjek, kao naučnik i pisac, kao intelektualac koji je uvijek imao stav i mišljenje – istakao je Martinović.

On je podsjetio na Rotkovićev politički angažman, u Liberalnom savezu od početka, a kasnije i u Liberalnoj partiji Crne Gore, kao na njegova još neobjavljena djela.

- Rotković je bio veliki erudita, poliglota, renesansni čovjek, u najbolje smislu. A uz to dobar i pouzdan prijatelj, brižan suprug i otac, dobar komšija. Jednako je pažnju poklanjao malim, koliko i velikim stvarima. Običnim i svjetskim temama. Kao blizak prijatelj, dugujem mu ličnu zahvalnost. Posebno, veliku zahvalnost duguje mu Crna Gora i crnogorski narod, kao i svi narodi i kulture, na ovim i širim prostorima. Istom mjerom, kao svoju, on je doživljvao kulture i duhovna dostignuća drugih naroda. Zbog političkih stavova, često su znali da mu pripisuju ono što on nije bio. Vrijeme će i to demantovati, kao što je mnogo toga već demantovalo - poručio je Martinović.

Generalni sekretar SDP-a Crne Gore, Borislav Banović, kazao je da je dr Radoslav Rotković jedan od rijetkih koji je shvatao svu kompleksnost, svu težinu i dugotrajnost emancipacije crnogorskog naroda, crnogorskog građanskog društva i nezavisne Crne Gore.

- Jedan je od rijetkih koji je vođen tim saznanjem bio spreman na svaku ličnu žrtvu i puni lični angažmanu dostizanju tih ciljeva. Njegova uloga u razvoju crnogorske emancipatorske misli i pokreta, njegov uticaj na čitav niz savremenih crnogorskih intrelektulaca i političara srednje i mlađe generacije tako je dragocjen, nezamjenljiv - istakao je Banović i potctao da je Rotković „učinio veliku čast Socijaldemokratskoj partiji kada je postao njen član“.

1009rotkovic2- Znali smo i znamo da je time donio veliki ugled naučnika i društveno angažovanog intelektualca, ali i osnivača i dugogodišnjeg poslanika Liberalnog saveza, da je time želio da ukaže da procesi nijesu završeni, da svi ciljevi nijesu ostvareni, da i dalje postoji potreba za profilisanim i organizovanim političkim angažmanom - rekao je Banović uz tvrdnju da čovjek kakav je bio Rotković „nadilazi okvire i forme i pripadnost jednoj partiji, jer pripada svima koji misle dobro Crnoj Gori“.

Od čovjeka od istine, pravde, solidarnosti i tolerancije, čovjeka od znanja, mudrosti, radoznalosti i hrabrosti, od patriote, naučnika i stvaraoca, oprostio se i predsjednik OO SDP-a, Dragan Šimrak.

- Tragajući kroz istorijska dokumenta o detaljima koji su vezana za državnost Crne Gore, akademik dr Radoslav Rotković dao je nemjerljiv doprinos očuvanju ponosa i dostojanstva naše domovine. Za njega nije postojao drugi put osim da, nevjerovatnom energijom i entuzijazmom, cijelog sebe posveti razjašnjenju činjenica kojima se nedvosmisleno potvrđuje istorijsko trajanje države Crne Gore. Snaga njegove naučne misli i način na koji je tu misao slikovito prikazivao činila je da njegovi sagovornici ili slušaoci, nošeni magičnom rukom njegove riječi, budu vraćeni u vrijeme i osjećaju da su direktni učesnici događaja o kojima je govorio. To može samo čovjek koji je bio svim svojim bićem posvećen poslu koji je radio u domovini koju je beskrajno volio – zaključio je Šimrak.

Dr Radoslav Rotković biće sahranjen danas na Toploj, kod crkve Svetog Spasa u 17 časova.

Foto: radiojadran.com

Portal Analitika