Abiznis

Ivanović: Kina će pomoći razvoj poljoprivrede (VIDEO)

1009ivanovickinaok
D
anas je u Pekingu delegacija Crne Gore razgovarala sa zvaničnicima kineskog grada Čifenga, dok se ministar poljoprivrede Petar Ivanović susreo sa kineskim kolegom Han Čangfuom.

Ivanović: Kina će pomoći razvoj poljoprivrede (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

-Razgovor je bio vrlo koristan i produktivan. Želja da međusobno sarađujemo je obostrana. Dogovorili smo tri stvari u kojima možemo računati na kinesku podršku- izgradnja sistema za navodnavanje, poljoprivrednu mehanizaciju i solarne panele. Razgovralali smo i o pospješenju saradnje u razmjeni studenata, nastavnika, profesora i naučnih istraživača,kao i da se u narednom periodu fokusiramo što je moguće više na zajedničke projekte u poljoprivredi. Na taj način ćemo osnažiti prijateljstvo između dvije zemlje, kao i da pomažemo jedni drugima u plasiranju proizvoda- naglasio je Ivanović.

1009veselingrbovicok

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović naveo je da je diskutovano o mogućnosti bratimljenja Nikšića i Čifenga, koji se nalazi na sjeveru Kine, u osam puta većoj oblasti od Crne Gore.

-Razgovarali smo o raznim mogućnostima saradnje- u poljopriverdi, turizmu, nastupu na trećim tržištima što je pogodno za Luku Bar… Dogovorena je brza razmjena memoranduma elketronskom poštom, kao i uzvratna posjeta zvaničnika Čifenga Nikšiću za dva do tri mjeseca, prilikom koje bi memorandum o bratimljenju bio potpisan- precizirao je Grbović.

 

 

Portal Analitika