Društvo

RADOVIĆ: Raskid ugovora između policije i M-tela ogroman korak

1009radovic
R
askid ugovora između policije i M-tela o nesmetanom pristupu podacima tog operatera ogroman je korak, koji se može mjeriti sa lustracijom, u oslobađanju građana od straha od represije države nad njima, smatra Milan Radović iz Građanske alijanse.

RADOVIĆ: Raskid ugovora između policije i M-tela ogroman korak
Portal AnalitikaIzvor


Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović donijeli su odluku kojom je raskinut ugovor između policije i M-tela.



Građanska alijansa, kako je naveo Radović, već duže vrijeme prati zaštitu ličnih podataka u Crnoj Gori, a Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu u posljednje vrijeme donosi odluke koje, naveo je, ljudskopravaška javnost podržava.



“Ovo je ogroman korak, koji se može mjeriti sa lustracijom, u oslobađanju građana od straha od represije države nad njima. Građani su objektivno bili u strahu od prisluškivanja jer se to odvijalo bez odluke suda i bez ikave kontrole i transparentnosti”, rekao je Radović agenciji MINA.



Ta odluka, dodao je, vodi ka većem povjerenju građana, ali se, kako je rekao, na tome ne može stati, već se mora do kraja rasvijetliti prostor u kome je policija prikupljala podatke građana ove vrste.



“Zato je sada neophodno da se saopšti i utvrdi na koji način je vršena upotreba podataka o ličnosti van namjene za koju su prikupljeni i da se da pravo svakome da bude upoznat sa podacima koji su prikupljeni o njegovoj ličnosti i da se omogući pravo na sudsku zaštitu u slučaju da su se dogodile zloupotrebe”, rekao je Radović.



Prema njegovim riječima, stanje zaštite ličnih podataka nije na zadovoljavajućem nivou. “Zaštita ličnih podataka krši se na brojnim primjerima i to postupanjem recepcijskih službi institucija, hotela i mobilnih operatera, vršenjem video i audio nadzora”.



Kako je rekao Radović, iako se krenulo sa izmjenama većeg broja zakona koji nijesu u skladu sa standardima o zaštiti ličnih podataka, postoji još uvijek veliki broj propisa koji treba da bude prilagođen, a standardi usvojeni u praksi.



“Iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka, nakon inicijative koju im je dostavila GA, upozorila sva pravna lica da ne mogu uzimati lična dokumenta i zadržavati ih, ovakva praksa se i dalje nastavlja što su nam tokom poslednje turističke sezone građani u velikom broju slučajeva prijavljivali”, saopštio je on.



Zbog toga je, dodao je, neophodna veća kontrola i sankcionisanje svih pravnih koja krše legislativu u oblasti zaštite ličnih podataka.



“Građani još uvijek nijesu upoznati sa svojim pravima iz ove oblasti pa je neophodno da se pokrene niz aktivnosti na edukaciji građana”, poručio je Radović.

foto: .gamn.org

Portal Analitika