Zanimljivosti

Stres je glavni krivac za višak kilograma

1009stres
L
judsko tijelo nevjerovatna je mašina koja je evoluirala do te mjere da može da proizvede zaštitne odgovore na stres. Istina, stres koji doživljavamo danas razlikuje se od onog od prije sto godina, ali naša su tijela programirana da reaguju na isti način.
Stres je glavni krivac za višak kilograma
Portal AnalitikaIzvor


Vaše tijelo vidi masnoće kao energiju, a za vaše tijelo energija je život. Vaše tijelo vidi svaki oblik stresa kao prijetnju i zapravo ne može odrediti razliku u nivou stresa kada se svađate ili vas na primjer progoni ogromna životinja.



Kad vaše tijelo napada stres, ono se brani tako što pohranjuje energiju u obliku masnoća. To radi tako što otpušta hormon kortizol, koji podstiče stvaranje sala, posebno onog na stomaku.



Postoje dvije vrste stresa: emocionalni i psihološki. Većina nas je upoznata s emocionalnim stresom. Prihvatate ga kao dio vašeg užurbanog života i važno je da se protiv njega borite vježbanjem i opuštanjem.



Zbog prevelikog broja stresnih situacija ponekad se može činiti da bez obzira na to koliko vježbate nikako ne možete da izgubite na težini. Kako bi normalno funkcioniralo vaše tijelo treba hranu, vodu i san. Evo na što trebate da obratite pažnju.



Hrana

Najbolji način da sabotirate dijetu je da preskočite doručak. Vaše tijelo ne zna kada će dobiti sljedeći obrok, pa usporava metabolizam i skladišti masnoće.



Rješenje je da jedete više malih obroka. Uzmite svoja tri glavna obroka i podijelite ih na pola. Pojedite pola doručka u 7, drugu polovinu u 9 i tako dalje. Jedite puno proteina i šarenog voća i povrća. Više jedite u prvoj polovini dana, a prema kraju dana smanjujte unos hrane.



Vaše tijelo treba vodu kako bi preživjelo. Većina ljudi je dehidrirana. Ako vaš urin nije svijetlo žute boje, znači da je vaše tijelo dehidrirano i izloženo stresu. Kada ste dehidrirani, ne samo da vaše tijelo taloži više masnoća, već i zadržava vodu. Najbolji način da riješite ovaj problem je da pijete 8 čaša vode dnevno.



Nedostatak sna može uzrokovati prejedanje. Nedavna istraživanja su pokazala kako se količina hormona grelina, koji je odgovoran za glad, povećava prilikom nedostatka sna. Grelin potiče i skladištenje masnoća, posebno u stomaku.



Ne živcirajte se oko gubitka težine, Jednom kada se vaše tijelo bude osjećalo sigurno, samo će početi da otpušta višak kilograma. Bolje ćete rezultate postići pravilnom brigom o sebi i svom zdravlju nego što ćete uspjeti s bilo kojom dijetom.

Portal Analitika