Društvo

IJZ: Novi pacijenti u Beranama zbog virusa koji se prenose kontaktom

1009berane
U
posljednja 24 časa izabranim doktorima Doma zdravlja u Beranama javilo se još 10 novih pacijenata, a iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore za Portal Analitika objašnjavaju da je je ova pojava normalna obzirom da se pojedini virusi, pronađeni u uzorcima stolica pacijenata, prenose kontaktnim putem.

 IJZ: Novi pacijenti u Beranama zbog virusa koji se prenose kontaktom
Portal AnalitikaIzvor

- U uzorcima stolica pacijenata utvrđeno je prisustvo Norovirusa, Rotavirusa, Adenovirusa i Enterovirusa, pri čemu se neki od njih lako prenose kontaktnim putem tj. veoma su kontagiozni, tako da se i dalje registruje obolijevanje, ali u mnogo manjem obimu nego na početku epidemije, kazali su iz Instituta za Portal Analitika.

Ljekari ove institucije nadalje kažu da je cjelokupna situacija u toku prvih nekoliko dana imala karakter epidemije sa zajedničkim uzrokom, da bi je u daljem periodu karakterisao epidemijski rep sa manjim brojem oboljelih koji je došao na nivo prije epidemije.

Institut za javno zdravlje konstantno vrši analize i prikuplja podatke, a za Portal Analitika kažu da još uvijek ne mogu kazati šta je konačan uzrok epidemije.

- Epidemijsko javljanje gastroenterokolitisa u opštini Berane prati Higijensko epidemiološka služba DZ Berane koja vrši terensko i epidemiološko istraživanje i tek nakon prikupljanja, analize i obrade podataka će se dobiti podrobnije informacije o ovoj epidemiji, odnosno zaključci o mogućim uzrocima i načinu prenošenja uzročnika, kazali su iz Instituta.

Portal Analitika