Svijet

OBAMA: Moguće i da ne bude napada na Siriju

okobama
A
merički predsjednik Barak Obama izjavio je da je moguće da neće doći do napada na Siriju ako njen lider Bašar al-Asad prihvati i sprovede ruski prijedlog.

OBAMA: Moguće i da ne bude napada na Siriju
Portal AnalitikaIzvor

Rusija je predložila Damasku da se zalihe hemijskog oružja koje ima Sirija stave pod međunarodnu kontrolu.

Obama je, u intervjuu za televiziju Si-En-En (CNN), rekao da je moguće da dođe diplomatskog proboja i da taj predlog predstavlja pozitivan razvoj situacije, ali je upozorio da se mora sačekati kako bi vidjeli da li se radi o ozbiljnoj namjeri.

"Moguće je da ne dođe do napada ako je stvarno. Mi već dugo tražimo da se riješi pitanje hemijskog oružja, jer je ono je prijetnja za mnoge nacije, kao i za SAD", kazao je predsjednik Amerike.

On je rekao da se ne bi stiglo do ruskog predloga da Asad stavi pod kontrolu hemijsko oružje da nije bilo vojne prijetnje SAD. Obama je 31. avgusta izjavio da SAD treba da preduzmu vojnu akciju protiv Sirije, ali da će za to da traži odobrenje Kongresa.

"Videćemo da li može da se dođe do nečega što je ozbiljno. To ne bi riješilo problem građanskog rata, ali bi riješilo pitanje hemijskog oružja", ocijenio je Obama.

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje bi bilo da hemijsko oružje koje Sirija posjeduje bude uništeno.

"Razgovarao sam sa Putinom i mislim da ni on ne vidi upotrebu hemijskog oružja kao nešto dobro. Mislim da može da dođe do proboja u razgovorima, ali mora da se nastavi pritisak", naglasio je Obama.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da bi ruski plan da Sirija preda svoje hemijsko oružje bio "važan korak" i upozorila Moskvu da mora iskreno pomoći međunarodnim naporima da se ublaži sirijska kriza.

Britanski premijer Dejvid Kameron podržao je predlog Rusije, generalni sekretar Ban Ki Mun je izjavio da će možda zatražiti da Savjet bezbjednosti da zahteva od Sirije da hemijsko oružje smesti na lokacije koje bi bile pod nadzorom UN, a njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je upućeni predlog "interesantan", ali i da se nada da će nakon ponude uslijediti i akcija i da nije u pitanju samo "kupovina" vremena.

Obama je za danas najavio obraćanje javnosti u vezi sa Sirijom.

(B92)

 

Portal Analitika