Društvo

Nova zgrada CANU od šest miliona eura, zbog manjka novca neće biti završena ni ove godine

canu

N
ova zgrada CANU, u koju, kako je planirano, treba da se usele ujedinjene dvije akademije Crnogorska i Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, urađena je tek 55 odsto i zbog nedostajućih sredstava, sigurno neće biti gotova ove godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Direkcija javnih radova. Dozvola za gradnju dobijena je 16. decembra 2010, a dužina predviđene gradnje bila je 15. mjeseci, što znači da je trebalo da bude gotova početkom 2012. godine.

 Nova zgrada CANU od šest miliona eura, zbog manjka novca neće biti završena ni ove godine
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj objekat, koji se gradi na lijevoj obali Morače, na Bulevaru Ivana Crnojevića, tik uz Union Bridge, košta, inače oko šest miliona i 200 hiljada eura.

- Novi objekat Crnogorske akademije nauka i umjetnosti se nalazi na Urbanističkoj parceli broj 63, koju čine katastarske parcele br. 2212, 2215/1 i 2216 KO Podgorica II, u zahvatu DUP-a ''Nova Varoš 2''-izmjene i dopune u Podgorici, ukupne površine 7.112 metara kvadratnih. Ukupna korisna površina objekta iznosi cca 6.170,00 kvadratnih metara kvadratnih, navela je Direkcija za javne radove.

Budući objekat će sadržati dvije podzemne etaže, prizemlje i šest spratova.

U novoprojektovanoj zgradi CANU planirano je da bude: 69 kancelarija, 9 sala za sastanke, 4 laboratorije, akademski klub, 3 čitaonice, 3 depoa, 2 arhive, kongresna sala, galerija, 3 apartmana, kao i ostale prateće tehničke prostorije.

- Vrijednost ugovorenih radova iznosi 6.271.330,44 , a ugovoreni radovi se odnose na rušenje dijela postojećeg objekta Medicinsko-regrutnog centra, građevinske i građevinsko-zanatske radove, radove na izradi instalacija vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacija, termotehničkih instalacija i sprinkler sistema, kao i radove na uređenju terena, navodi Direkcija za javne radove.

Izvođač radova je preduzeće ˝Kroling˝d.o.o. iz Danilovgrada.

- Do sada su završeni radovi na rušenju dijela postojećeg objekta Medicinsko-regrutnog centra, radovi na iskopu, grubi građevinski radovi na izradi AB konstrukcije, radovi na izradi hidroizolacije podrumskih zidova, zidarski radovi, radovi na oblaganju armirano-betonskih zidova južne i zapadne fasade cijepanim kamenom, radovi na oblaganju pergola i vijenaca na fasadi kamenim pločama, radovi na izradi polustrukturalne fasade, radovi na izradi čelične krovne konstrukcije i krovopokrivački radovi, limarski radovi, kao i radovi na grubom razvodu instalacija vodovoda i kanalizacije i termotehničkih instalacija.

U toku su završni radovi na izradi ventilirajuće fasade od kamena na sjevernoj strani objekta, bravarski radovi na izradi brisoleja, radovi na izradi pregradnih gips-kartonskih zidova, radovi na izradi cementnih košuljica, pripremni radovi za izradu hidroizolacije terasa drugog sprata, kao i radovi na razvodu elektroinstalacija. Procentualna vrijednost do sada izvedenih radova, iznosi cca 55 odsto.

Dalja dinamika izvođenja i završetka svih ugovorenih radova uslovljena je dinamikom obezbijeđenja finansijskih sredstava kroz Kapitalni budžet za 2014. godinu, čija je izrada u toku, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika