Svijet

Davutoglu: Svi koji stanu uz Asada, platit će cijenu!

99dav
S
irijski režim mora biti što jasnije kažnjen, rekao je Davutoglu.

Davutoglu: Svi koji stanu uz Asada, platit će cijenu!
Portal AnalitikaIzvor

Sirijski režim mora biti što jasnije kažnjen, rekao je večeras ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Davutoglu je istakao kako je 200.000 ljudi u Siriji nestalo zbog građanskog rata u toj zemlji.

"Sirijski režim mora biti što jasnije kažnjen", rekao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije je u televizijskom obraćanju naglasio da međunarodna zajednica ne smije odustati od zastrašivanja.

Komentirajući upotrebu hemijskog oružja u Siriji, Davutoglu je rekao kako je "sirijski režim počinio međunarodni zločin". Pojasnio je kako je napad u okolici Damaska izvršen oružjem kakvo posjeduje samo sirijski režim.

''Svi koji stanu uz sirijskog predsjednika Bashara Al-Asada, platit će cijenu'', rekao je Davutoglu, te dodao:

"Assadova prijetnja da se nakon vojnog udara može dogoditi svašta ukazuje na to da on ima kontrolu nad terorističkim grupama. "Svako ko stane na Assadovu stranu, dijelit će zločin sa njim", istakao je odlučno Davutoglu.

Odluka o vojnoj intervenciji u Siriji koju treba da donese Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD), tvrdi Davutoglu, imat "dugoročni uticaj na politiku SAD-a".

"Međunarodni sistem je pao na testu u Siriji", rekao je Davutoglu, te dodao:

"Mi ne pozivamo na rat. Mi upućujemo humanitarni poziv i nastavit ćemo sa tim."

Davutoglu je izrazio žaljenje što odlučnost koja se pokazuje danas nije postojala prije dvije godine, jer ''se u Hami u ljeto 2011. godine ne bi dogodio veliki pokolj i sva dešavanja ne bi otišla ovako daleko''.

"Postoji jasna upotreba hemijskog oružja u Siriji. Assadov režim je taj koji je objavio rat, mi nikoga nismo ohrabrivali na rat", istakao je Davutoglu, dodavši da Turska nije povezana sa grupom Al-Nusra niti pomaže sličnim organizacijama koje djeluju u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova podsjetio je da je Turska počela komunicirati sa sirijskom opozicijom tek od 10. oktobra 2011. godine, dodavši da je Turska "uložila velike napore kako bi sirijska vlada počela komunicirati sa civilnim elementima".

Portal Analitika