Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Rebalans budžeta nije prioritet (VIDEO)

89milortcgok0508
P
remijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je gostujući na Miločerskom razvojnom forumu na temu ,,Obrazovanje u politici razvoja Crne Gore'' da pitanje rebalansa budžeta trenutno nije prioritet, te da nije ni najvažnije pitanje za koalicione odnose, javlja radio Antena M.

ĐUKANOVIĆ: Rebalans budžeta nije prioritet (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

- Rebalans nije važnije pitanje za Vladinu politiku, pa čak ni najvažnije pitanje za koalicione odnose. On je u datom trenutku bio aktuelan, kada je Vlada imala prijedlog rješenja kojim treba prevazići najslijeđene probleme KAP-a i EPCG. Kao što sam kazao danas, razmatraju se drugi modeli rješavanja tog pitanja i modeli koji možda neće, po tom osnovu, očekivati rebalans. Svakako, postoje i drugi razlozi da se priprema rebalans, ali ti razlozi nijesu tako urgentni. U svakom slučaju to pitanje nije u priroretitima agende Vlade ovih jesenjih mjeseci, izjavo je Đukanović.

On je dodao da je važno da su prihodi koje budžet ostvaruje iznad onoga što je bio plan, a što Vladi obezbjeđuje restrikcije koje su primjenili od početka mandata.

- Možemo sa sigurnošću predvijedeti da se ova budžetska godina uspješno realizuje, istakao je Đukanović.

Komentarišući medijske navode da DPS traži alternativu za SDP, Đukanović kaže da su posrijedi medijske spekulacije, te da sa ostalim političkim partijama ne pregovaraju.

- Ipak vjerujem da je riječ o medijskim spekulacijama i na tragu, rekao bih, višegodišnje potrebe određenih medijskih krugova da kreiraju nepovjerenje u vladajuću koaliciju. Što se tiče DPS-a, tu nema nikakve skrivene partijske diplomatije. Sve što radimo, radimo veoma javno i naši partneri iz SDP-a i cijela crnogorska javnost zna da smo mi vrlo pouzdan i stabilan partner u koaliciji i isto tako potpuno neskriveno kažemo da ne vidimo da je ova koalicija jedno zauvjek zatvorena. Mislim da treba napsram ove koalicije držati , da kažem, ono što je drugi dio političkog terena u Crnoj Gori, pokušati sistematski raditi na širenju prostora za vladajuću koaliciju kako bi se istvoremeno osnažio reforme koje treba realizivati i kako bi se širio front odgovornosti za ostvarivanje državnih interesa, podvukao je Đukanović.

Nešto ranije danas Đukanović je govorio na Forumu i poručio da država nema problem sa viškom obrazovanja, kako se često moglo čuti.

Kada je obrazovni sistem u pitanju, Đukanović ističe da se država brine na ozbiljan način, iznijeviši podatak da je 1991. godine svega 5 odsto stanovništva sa visokim obrazovanje, a da u 2013.godini ta cifra iznosi - 11,9 odsto.

Premijer je poručio da je zagovornik zdrave konkurencije u obrazovanju i da Vlada radi na stvaranju investiciono – razvojnog ambijenta u kome će plate biti veće, a ekonomija stabilnija.

Forum koji će trajati do 11. septembra okupiće, kako se očekuje, oko 350 učesnika.

 

 

 

 

 

Portal Analitika