Svijet

Keri: Asad može da izbjegne inrtervenciju ako preda svo hemijsko oružje

keri
D
ržavni sekretar SAD Džon Keri izjavio da bi sirijski predsjednik mogao da izbjegne intervenciju ako bude predao sve hemijsko oružje međunarodnoj zajednici.

Keri: Asad može da izbjegne inrtervenciju ako preda svo hemijsko oružje
Portal AnalitikaIzvor

Keri je to rekao u Londonu tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Vilijamom Hejgom.

Keri je naglasio da je konačno rješenje za Siriju političko, a ne vojno i da u to nema sumnje.

"Dozvolite da budem jasan, SAD, predsjednik Barak Obama, ja i mnogi drugi, potpuno smo saglasni da okončanje sukoba u Siriji zahtijeva političko rješenje. Ne postoji vojno rješenje, nemamo iluzija o tome”, rekao je Keri, koji je nakon sastanka sa šefom britanske diplomatije Vilijemom Hejgom još jednom optužio sirijskog predsjednika Bašara al Asada za upotrebu hemijskog oružja protiv civila.

Keri je takođe kazao i da bi nenapadanje Asada sada bilo mnogo opasnije od napadanja. Iako, kako kaže, ne zna šta će Obama raditi ukoliko Kongres ne bude odobrio intervenciju u Siriji, on ipak smatra da bi bilo greška da SAD ne narede napad na Siriju.

"Pitanje za sve nas je, šta ćemo da radimo u vezi s upotrebom hemijskog oružja? Da okrenemo leđa?", zapitao se Keri i zatražio od novinara da malo zastanu i razmisle da li jedan diktator može da prijeti cijelom svijetu time što svoje kriminalne aktivnosti sprovodi pozivajući se na svoju odgovornost. "Ljudi, živimo u veoma opasnom svijetu . I takva vrsta prijetnje nije ni malo različita od prijetnji s kojima se srijećemo svaki dan i ako se tome ne usprotivimo, još ćemo se više suočavati s takvim stvarima. Zato mislim da je veći rizik ne djelovati, nego djelovati. I sada svi treba da zastanu i dobro razmisle o tome", poručio je Keri.

Prema njegovim riječima, SAD trenutno razmišljaju o nevjerovatno maloj akciji protiv Sirije, manjoj od one koju je naredio predsjednik Regan kada se intervenisalo zbog pobune u Tripoliju.

"Takva vrsta ograničene akcije svela bi se na kontrolu Bašara Al Asada, bez trupa na terenu, sa tačnim ciljevima i sa vrlo kratkim rokovima koji bi trebalo da ga onemoguće da koristi hemijsko oružje. Upravo o tome ovdje govorimo - nevjerovatno mala, ograničena intervencija. To se uostalom već više puta primjenjivalo u različitim okolnostima", rekao je Keri.

On je ujedno odbacio mogućnost da možda Asad nije naredio napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska 21. avgusta, rekavši da samo troje ljudi ima kontrolu nad tim oružjem u Siriji: Asad, njegov brat i jedan general. "U svakom slučaju, Asadov režim je Asadov režim, a režim izdaje naređenja. Ovdje imamo režim koji je uhvaćen da je dao naređenje koje je došlo od Asada, i mi smo toga svjesni. Dakle, nema dileme o tome ko je odgovoran", istakao je Keri.

Takođe, on dodaje i da bi dokazi koje posjeduju protiv Asada bili dovoljni da ubijede sud.

Na pitanje novinara upućeno Hejgu, kako će Britanija sada postupati u vezi s napadom na Siriju, s obzirom na to da je parlament odbacio rezoluciju premijera Kamerona o učešću Londona u intervenciji u Siriji, britanski ministar je kazao da London i dalje traži političko rješenje i insistira na njemu, poštujući volju parlamenta.

(b92)

 

Portal Analitika