Društvo

VUKOTIĆ: Sadašnji sistem finansiranja visokog obrazovanja je nedemokratski i diskriminatorski

0909-Vukotic
R
ektor Univerziteta Donja Gorica (UDG), profesor doktor Veselin Vukotić kazao je na Miločerskom razvojnom forumu, da je sadašnji sistem finansiranja visokog obrazovanja nedemokratski, kao i diskriminatorski prema studentima privatnih fakulteta i univeriteta. On predlaže novi sistem finansiranja obrazovanja koji predstavlja prelazak sa finansiranja sistema institucija na sistem finansiranja studenta.

VUKOTIĆ: Sadašnji sistem finansiranja visokog obrazovanja je nedemokratski i diskriminatorski
Portal AnalitikaIzvor

Profesor doktor Veselin Vukotić smatra da način sadašnji sistem finansiranja obrazovanja u regionu, nije demokratski.

- On je diskriminatoran prema studentima privatnih fakulteta. Sada ne postoji jednak pristup budžetskim sredstvima svih studenata, i u regionu i u Crnoj Gori, kaže Vukotić.

Rektor UDG-a objašnjava kako studenti privatnih fakulteta nemaju pristup budžetskim sredstvima koja njihovi roditelji i porodice uplaćuju.

- Sadašnja diskriminacija studenata privatnih univerziteta u pogledu finansiranja je neodrživa i sve više necivilizacijska. Sa kojim pravom naši političari traže da neki građani plaćaju dva puta za studije, jedanput porez i doprinos za budžet, a drugi put školarinu za svoju djecu, pita Vukotić i dodaje „sa kojim pravom se za dijete koje je iz jedne porodice upisalo privatni fakultet smatra da je bogataš, a za drugo dijete koje je iz iste porodice studira državni univerzitet da je siromašan i da mu treba pomoći iz budžeta“.

Vukotić objašnjava kako „nova paradigma obrazovanja traži novi sistem finansiranja obrazovanja“ koji predstavlja prelazak sa finansiranja sistema institucija na sistem finansiranja studenta“.

- Finansiranje institucija predstavlja godišnju kvotu koja se daje institucijama bez obzira na njene rezlultate, kaže rektor UDG-a i dodaje da sistem finansiranja studenta znači „da se studentu iz budžetskih sredstava omogućava dobijanje povoljnog kredita ili stipendije koji bi mu pokrili ukupne ili dio troškova studiranja koje bi on vraćao nakon studiranja u periodu od nekih deset do 15 godina“.

Profesor Veselin Vukotić smatra da na taj način student plaća svoje studije, i sa dobijenim sredstvima sam bira instituciju ili fakultet na kojem će studirati, i ima slobodu izbora.

- U krajnjem jedna sloboda izbora studenta vodila bi povećanju kvaliteta ukupnog obrazovnog sistema, zaključuje rektor Univerziteta Donja Gorica.

 

 

 

Portal Analitika