Region

Uhapšeni bivši direktor "Kolubare i još pet osoba

0909kolubara
0909kolubara
B
ivši direktor "Kolubare" Nebojša Ćeran, zatim Radoslav Savatijević Kene i još četiri osobe uhapšene su jutros, javljaju beogradski elektronski mediji.

Uhapšeni bivši direktor "Kolubare i još pet osoba
Portal AnalitikaIzvor

Blic nezvanično saznaje da se sumnjiče da su omogućili Savatijeviću sticanje protivpravne imovinske koristi od oko 900.000 eura.

Uhapšen je i bivši finansijski direktor Kolubare Ljubiša Mekić, bivši načelnik službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, vještak Željko Vuković i pravnik u službi Zoran Živković. Oni se sumnjiče za malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta.

B92 podsjeća da je Radoslav Savatijević Kene bivši član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, koji je već bio uhapšen prošle godine. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dvije optužnice protiv njega - jednu zbog afere "Kolubara", a drugu zbog malverzacija u "Putevima Srbije". Pušten je iz pritvora da se brani sa slobode, nakon položenog jemstva.

Blic piše da je u periodu prije nego što je postavljeno novo rukovodstvo "Rudarskog basena Kolubara", nelegalno nestajalo između tri i po i pet tona nafte dnevno, saopšteno je danas u direkciji te kompanije.

S druge strane, B92 podsjeća da Ćeran sada obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, od kraja septembra 2012. Prije te funkcije, bio je na čelu "Kolubare", u periodu u kom je to preduzeće oštećeno za više miliona eura.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je početkom godine kazala da se istražni organi bave "Kolubarom" jer su u tom preduzeću isplaćivane zarade nepostojećim ljudima, precizirajući da je na taj način isplaćeno između 1.000 i 1.500 zarada.

Reagujući na ovakve tvrdnje, tadašnji direktor "Kolubare" Nebojša Ćeran, inače funkcioner Demokratske stranke, poslao je saopštenje medijima u kom je naveo da je za tri godine, koliko je bio direktor RB "Kolubara", spriječio pljačku u vrijednosti od sto miliona eura, koliko bi iznosio najam mašina od privatnika, kako je to rađeno u godinama prije njegovog dolaska.

Hapšenja za aferu "Kolubara" počela su još 2011. godine. Tada su uhapšeni Dragan Tomić, takođe bivši direktor "Kolubare" i član DSS-a, kao i Radoslav Savatijević Kene.

Portal Analitika