Politika

Vujičić: Opšti reizbor tužilaca - opomena za loš rad

0909vujicic
O
nacrtima četiri pravosudna zakona koje, ni deset dana nakon roka, Vlada još nije dostavila Skupštini na glasanje, za Antenu M govore Zoran Vujičić iz Građanske alijanse, kao i Luiđ Škrelja iz DPS-a, Azra Jasavić iz Pozitivne i Neven Gošović iz SNP-a.

Vujičić: Opšti reizbor tužilaca - opomena za loš rad
Portal AnalitikaIzvor

Vlada još nije dostavila parlamentu nacrte Zakona o sudskom savjetu, državnom tužilaštvu, sudovima i Ustavnom sudu. Najveću pažnju stručnjaka i javnosti privukao je Prijedlog zakona o državnom tužilaštvu.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse smatra da je najavljeni opšti reizbor tužilaca zapravo rezultat lošeg rada tužilaštva u prethodnom periodu.

- To je jedna vrsta opomene za loš rad. To može da bude mač sa dvije oštrice, jer opšti reizbor tužilaca može da dovede do toga da pojedini tužioci pod plaštom reforme ostanu bez posla. Ipak, poslanici su ti koji treba da podignu ruku – kaže on za podgorički radio.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja kaže da je taj Nacrt proizvod ustavnih promjena, pa će prijedlog u parlamentu najvjerovatnije podržati.

- Ako je to zahtjev vremena i onoga što zahtjeva otvaranje Poglavlja 23 i 24, onda zašto da ne! Mislim da će naići na puno razumijevanje, ne samo poslanika DPS-a, već i svih poslanika u parlamentu, jer bi trebalo o krucijalnim stvarima da konce vučemo u istom pravcu.

Azra Jasavić iz Pozitivne za Antenu M kaže:

- Medijske napise nećemo komentarisati, već kad zakon uđe u skupštinsku proceduru, onda ćemo se izjasniti.

Za Nevena Gošovića, opšti reizbor je poželjan. Ali, kaže da SNP još nije detaljno razmotrila to pitanje.

- Mi u SNP-u još nijesmo bili u prilici da pogledamo prijedlog zakona. Čim ga pogledamo saopštićemo naš stav.

Eventualna žalba Ustavnom sudu usporila bi put ka Evropskoj uniji i otvaranje Poglavlja 23 i 24, podsjećaju iz Građanske alijanse. No, Zoran Vujičić vjeruje da je to razlog više da takav prijedlog ipak dobije podršku parlamenta.

- Poslanici će ipak, ja vjerujem, usvojiti taj Nacrt Zakona, jer koliko god se činio sporan, ipak je to jedna vrsta opomene za rad Tužilaštva, koje je definitivno loše radilo i nema rezultate kao sudstvo u prethodnom radu.

Podgorički radio podsjeća da je Vlada do 30. avgusta trebalo parlamentu da dostavi prijedloge izmjena i dopuna četiri pravosudna zakona.

Foto: gamn.org

Portal Analitika