Društvo

Sjećanja na akademika dr Radoslava Rotkovića

0909rotkovictekst
D
an nakon odlaska akademika dr Radoslava Rotkovića, za današnju Pobjedu o njemu govore Branko Banjević, Adnan Čirgić i Gojko Kastratović.

Sjećanja na akademika dr Radoslava Rotkovića
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski pjesnik i bivši predsjednik Matice crnogorske Branko Banjević kazao je za podgorički list da je Crna Gora izgubila svog istinskog stvaraoca koji je cio život posvetio proučavanju crnogorske kulture i borio se za njenu afirmaciju kod nas i u svijetu.

- Rotković je višestruko značajna ličnost za crnogorsku kulturu. Njegov odlazak je veliki gubitak za Crnu Goru. Svuda je ostavio traga, istinski se zalagao za afirmaciju naših vrijednosti i svud se vidi njegov istraživački dar – kazao je Banjević i dodao da je Rotković zadužio Crnu Goru po svim osnovama.

Direktor Instituta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić kazao je za Pobjedu da je smrću Radoslava Rotkovića Crna Gora izgubila svog posljednjeg polihistora.

- Bio je naučnik renesansnog tipa, koji se ogledao u svim sferama društvenog života i društvenih nauka. Ostavio je neizbrisiv trag u filologiji, lingvistici, istoriji književnosti, književnoj kritici, teatrologiji, kao i u politici, jer je bio u prvim redovima humanističkog pokreta za dostojanstvo, čast i slobodu Crne Gore. Njegovo životno djelo je „Istorija crnogorske književnosti“. Bio je jedan od najznačajnijih saradnika Instituta za crnogorski jezik i književnost. Imali smo čast da budemo priređivači njegove knjige za koju je dobio Trinaestojulsku nagradu, koju je mnogo prije toga bio zaslužio – kazao je Čirgić.

Prema riječima reditelja Gojka Kastratovića, Radoslav Rotković je bio neponovljiva ličnost i veliki erudita. Kastratović je podsjetio da je Rotković zapravo skrenuo na sebe pažnju radeći u dramaturškom odjeljenju Lovćen filma.

- U Lovćen filmu je i počeo. Rotković je ostavio značajan opus i u televizijskom stvaralaštvu. Ne možemo nikad zaboraviti jednu od najboljih ikad snimljenih dokumentarnih reportaža o Mojkovačkoj bici, koju je uradio sa režiserom Batom Ljumovićem. Ta reportaža je dugo vremena služila kao primjer na jugoslovenskim katedrama za filmsku režiju. Uradio je puno za crnogorsku kulturu – istakao je Kastratović.

Portal Analitika