Region

Josipović: Ne smije se ulaziti u hajke i zloupotrebu pravde zbog kažnjavanja zločina

0909josipovic
P
redsjednik Hrvatske Ivo Josipović najavio je da priprema inicijative koje se zasnivaju na mogućem dogovoru o dvojezičnim natpisima u Vukovaru, i smatra da se mogu ostvariti i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, i uvažavanje ratnih trauma.

Josipović: Ne smije se ulaziti u hajke i zloupotrebu pravde zbog kažnjavanja zločina
Portal AnalitikaIzvor

U kratkom intervjuu za Jutarnji list, Josipović rekao je i kako smatra da je, u vezi dvojezičnih natpisa u Vukovaru nedostajao razgovor koji bi uključio zainteresovane građane i udruženja u postupak primjene zakona. On je napomenuo kako je tema dvojezičnih natpisa u Vukovaru, „bila jednako vruća prije nekoliko mjeseci kao i danas“, i podsjetio da je prije nekoliko mjeseci razgovarao i s predstavnicima udruženja Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara i predstavnicima srpske zajednice. Dodao je kako mu se tada činilo da je „moguć dogovor o načinu i dinamici sprovođenja zakona, i mjestima gdje bi se ćirilični natpisi postavili". Josipović dodaje kako bi bilo „najbolje da su prvu tablu zajedno postavili predstavnici vlasti, branitelji i predstavnici srpske zajednice“.

U odgovoru na pitanje kako riješiti sukob u Briselom oko evropskog naloga za hapšenje, Josipović je istakao da je je to „vrlo jednostavno“.

- Jednostavno, treba odmah izmijeniti spornu odredbu o vremenskom limitu primjene naloga – kazao je.

On smatra da treba nastaviti s aktivnostima kako bi Hrvatska i njeni građani bili ravnopravni u EU, i da na domaćem planu treba osigurati da ni jedan zločin, bez obzira na političku boju, ne ostane bez kazne, ali da, pri tome, nikako ne treba ulaziti u hajke i zloupotrebu pravde.

Foto: hrt.hr

Portal Analitika