Zanimljivosti

VIDEO: Naša Zemlja krije jedan od najvećih vulkana u Sunčevom sistemu

0909Tamumasiv
T
im američkih naučnika otkrio je u vodama Tihog okeana ogroman vulkan veličine Britanskih ostrva, koji je dimenzijama sličan divovima na Marsu i jedan je od najvećih dosad poznatih u Sunčevom sistemu, prenosi T portal.

VIDEO: Naša Zemlja krije jedan od najvećih vulkana u Sunčevom sistemu
Portal AnalitikaIzvor

Vilijam Sager, profesor s Univerziteta Hjuston i njegove kolege prvi put su počeli da istražuju vulkan prije 20 godina. Pacifički gigant, nazvan Tamu masiv, nalazi se oko 1.700 km istočno od Japana, a dio je podmorskog planinskog lanca koji je nastao prije 130 do 145 miliona godina.

Do nedavno se nije znalo je li Tamu masiv jedan vulkan ili sitem sačinjen od mnoštva vulkanskih otvora. Prema izvještaju koji je predstavljen u novom broju časopisa Nature Geoscience, tim je na osnovu niza dokaza, među kojima su i uzoraci tla, potvrdio da ovaj vulkan potiče iz jednog izvora.

- Tamu masiv je najveći jedinstveni vulkan koji je ikada otkriven na Zemlji. Možda ima i većih vulkana, jer postoje formacije poput platoa Ontong Java. Međutim, ne znamo jesu li oni jedinstven vulkan ili cijeli sistemi vulkana. Tamu masiv nije visok, ali je veoma širok, tako da su mu obronci vrlo blagog nagiba – precizirao je Sager.

Tamu masiv zahvata područje od oko 310.000 km2. Poređenja radi, najveći aktivni vulkan, havajski Mauna Loa, ima površinu 5.180 km2, oko dva odsto dimenzija Tamu masiva. Ogromni vulkan Olimpus Mons na Marsu, najviši poznati u Sunčevom sitemu, koji se tokom vedrih noći može vidjeti amaterskim teleskopom, tek je za četvrtinu veći od Tamu masiva.

Sager smatra da je zemaljski golijat utihnuo nekoliko miliona godina nakon što se formirao. Istraživanja su pokazala da je lava iz njega tekla stotinama kilometara unaokolo, i da su njeni slojevi debeli dvadesetak i više metara. Njegov najviši vrh se nalazi na dubini od oko dva kilometra ispod površine okeana.

Portal Analitika