TV / Film

„Zvjezdane staze“ slave 47. rođendan

0809zvjezdanestazeok
N
a današnji dan je prije 47 godina emitovana prva epizoda legendarne franšize "Zvjezdane staze".

„Zvjezdane staze“ slave 47. rođendan
Portal AnalitikaIzvor

Serija koja već gotovo pet desetljeća zadržava stare, a svakim danom privlači nove fanove, na današnji dan slavi 47. rođendan emitiranja prve epizode po imenu "The Man Trap". Već je toliko godina prošlo otkad je po prvi put ekranizovana ideja Džina Rodenberija, pokretača ovog serijala.

On je svojim prijateljima u tajnosti još 1964. godine govorio kako će svoje "Zvjezdane staze" oblikovati prema modelu "Guliverovih putovanja", romana Džonatana Svifta, a svaka će epizoda imati dva nivoa: sa avanturističkom i poučnom pričom.

Za ovu potonju temelj bi bilo Rodenberijevo uvjerenje kako bi čovječanstvo stvaralo puno ljepše životno okruženje kada bi se zaustavilo nasilje te kada bi prestale besmislene priče o štetnosti miješanja rasa. Fiktivna rasa koju je u tu svrhu izmislio i pronašao za njih mjesto u priči "Zvjezdanih staza" su Vulkanci, koji su imali nasilnu prošlost, no s vremenom su naučili kontrolirati emocije.

Iako je prvim emitovanjima 1966. godine serija imala dobru gledanost, prva je sezona bilježila pad gledanosti što se više približavala kraju, a televizijska kuća NBC zaprijetila je i ukidanjem emitovanja tokom druge sezone.

Posrnulu originalnu seriju otkupio je Paramount i lansirao njeno novo rođenje u jesen 1969. godine, a do kraja '70.-ih godina "Zvjezdane staze" su već uživale kultni status.

U svom dugom nizu prisutnosti na televiziji, ali i u kinima, "Zvjezdane staze" su iznjedrile brojne glumačke zvijezde koje su danas popularne zbog pojavljivanja u njoj. Tako je Vilijam Šatner nezaboravno odigrao  lik kapetana Kirka, a Leonard Nimoj njegovog kolegu i vjernog prijatelja Spoka. U kasnijim nastavcima svoju je fantastičnu ulogu odigrao i Patrik Stjuart, glumeći kapetana Pikara.

Priče "Zvjezdanih staza" u ovih su 47 godina prikazane u pet serijala, 12 filmova i animiranom serijalu te brojnim romanima, stripovima i video igrama, a broj obožavalaca svakodnevno raste, što rezultira i mnogobrojnim organizovanim okupljanjima fanova na konvencijama širom svijeta.

Portal Analitika