Društvo

Amfilohije odlikovao Grbljane zaslužne za obnovu hramova

0809amfiGrbalj
О
bnovljenje crkve Svete Varvare i Svetog Đorđa i parohijski dom u grbaljskom selu Sutvara osveštao je danas mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Amfilohije odlikovao Grbljane zaslužne za obnovu hramova
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom on je uručio odlikovanja i gramate Grbljanima zaslužnim za obnovu hramova, prenosi Radio Tivat.

Nakon svete arhijerejske liturgije u obnovljenoj crkvi Svete Varvare kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika iz Grblja i Boke, među kojima su bili i generalni konzul Srbije Marina Jovićević i  predsjednik Opštine Herceg NoviDejan Mandić, mitropolit Amfilohije obavio je pomen na grobu pokojnog Borislava Vukšića koga je Sveti arhijerejski sinod posthumno odlikovao ordenom Svetog Save za izuzetne zasluge u obnovi hramova i crkvenog života u Grblju.

Ordenima Svetog Kralja Milutina za obnovu crkava i manastira odlikovani suStanko Magud, braća Žarko i Marko Kaluđerović kao i braća Momir i Slavko Tujković. Mitropolit je arhipastirske pohvalnice za obnovu crkava Svete Varvare i Svetog Đorđa kao i pomoći u obnovi crakava i manastira u Crnoj Gori uručio Marku Vukšiću, Nenadu Vukšiću, Dušanu Vukšiću, Bošku Vukšiću, Petru Vukšiću, Đuru Vukšiću i Ruži Vukšić.

"Grbalj munjevito nastavlja onim putem koji su Grbljani vjekovima hodili od vremena cara Konstantina. Na Prevlaci gdje je bilo sjedište zetskih mitroplita našli smo treći hram. Drugi je iz 6. ili 7. vijeka, treći iz vremena Svetog Save, a prvi iz vremena cara Konstantina gdje smo našli i mošti. U ovome hramu ostavićemo antimis koji smo našli iz vremena vladike Gerasima Petranovića u spomen živog kontinuiteta i ovoga hrama i Crkve božije i njenog djela kao i živog kontiniutiteta Grblja i njegove vjernosti. Obnavlja se Grbalj, a nije ni čudo ako je odavde Sveti velikomučenik kosovski knez Lazar“, istakao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da je obnova hramova obnova duše i da će svetkovina u Grblju svoj vrhunac imati 7. oktobra u Podgorici kada će vaseljenski i moskovski patrijarh osveštati hram Vaskrsenja, najveću pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

"Blagodarim svima onima koji su predložili da se mom suprugu Borislavu uruči ovo znamenje. Naš Boro je prepoznao svetosavski put i kao najznačajniju zaostavštinu i ostavio ga da se kao orjentir njega držimo“, zahvalila se u ime porodice supruga Bora Vukšića, Katarina.

U ime odlikavanih zahvalio se Slavko Tujković, a zvanice je u ime odbora za obnovu crkava Svete Varvare i Svetog Đorđa, pozdravio Dušan Vukšić.

Mitropolit Amfilohije je osveštao i obnovljeni parohijski dom, staru kanoniku u Sutvari, gdje će se kako je najavljeno održavati vjeronauka.

foto: radio tivat.com

Portal Analitika