Politika

MEDOJEVIĆ: DEA da otvori kancelariju u Podgorici

0908medojevic
Č
lan Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocijenio je, u izjavi za Dan, da ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država treba da otvori kancelariju u Podgorici kako bi američka Agencija za borbu protiv narkotika (DEA) mogla direktno da nadzire suzbijanje organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

MEDOJEVIĆ: DEA da otvori kancelariju u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Medojević je istakao da Crna Gora ne može tražiti pomoć u borbi protiv organizovanog kriminla i korupcije samo od Europola, već da bi dobro bilo da se, kako navodi, uključe i američke institucije.

Lider PzP-a rekao je da je potrebno omogućiti da crnogorske bezbjednosne službe rade nesmetano, bez uplitanja političara iz vrha DPS-a i SDP-a.

- Primjera radi kancelarije ministarstva pravde otvorena je u Rusiji, kada je mafija postala skoro neizdrživ problem. Ove velike crnogorske grupe kao što su Kalićeva, Šarićeva i Keljmendijeva, već su na crnoj listi predsjednika SAD kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti. Sigurno je da ministarstvo  pravde SAD može pomoći, to jest da može insistirati na reformisanju bezbjednosnih službi da bi se ispunio jedan od ključnih uslova za nastavak EU integracija, a to je prije svega hapšenje krupnih riba, i stvaranje održivog rješenja za problem organizovanog kriminala i korupcije – rekao je Medojević za  Dan.

On tvrdi da u Crnoj Gori, imajući u vidu finansijsku krizu, i te kako može da pomogne oduzimanje kriminalom stečene imovine, kao i da je izuzetno značajno da se „sistem  bezbjednosti očisti od pripanika koji su povezani sa organizovanim kriminalom”.

- To je posao koji ne možemo sami da odradimo već će nam trebati pomoć najvećih međunarodnih bezbjednosnih agencija iz Brisela, Berlina i SAD – poručio je član Predsjedništva DF-a.

Medojević ističe ad su zapadne bezbjednosne službe napravile  evidenciju kriminalnih grupa njihovih šefova i istaknutih članova u Crnoj Gori. On je naglasio da postoji sedam osam vrlo jakih organizvaonih kriminalnih grupa na vrlo malom području „što pokazuje da oni imaju logistiku i zaštitu od vrha vlasti”.

Portal Analitika