Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • DEDOVIĆ: Biće pokušaja da se evetualna intervencija u Siriji iskoristi kao argument protiv članstva u NATO

DEDOVIĆ: Biće pokušaja da se evetualna intervencija u Siriji iskoristi kao argument protiv članstva u NATO

dedovicok1208
D
irektor Alfa centra Aleksandar Dedović kazao je za Portal Analitika da  će protivnici ulaska Crne Gore u NATO iskoristiti eventualni napad SAD na Siriju kao argument protiv članstva naše zemlje u toj alijansi.

DEDOVIĆ: Biće pokušaja da se evetualna intervencija u Siriji iskoristi kao argument protiv članstva u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Dedović ipak ističe da se mi trebamo zadržati u okvirima naše zemlje i sagledati što dobijamo ulaskom u sjevernoatlantski savez.

- Biće sigurno onih koji će pokušati da eventualnu intervenciju SAD u Siriji iskoriste kao argument protiv članstva Crne Gore u NATO-u, ali to će biti smanjenog intenziteta i neće biti ozbiljno. Mi, prije svega, treba da gledamo da obezbjedimo svoje granice, svoj mir i stabilnost, a onda da rješavamo situacije u drugim zemljama. Sasvim je sigurno, ponavaljm, da će biti pojedinaca kojoji će izraziti protest ako bude intervencije u Siriji, ali se treba zadržati u okvirima Crne Gore i vidjeti koliko mi dobijamo od članstva u NATO – rekao je Dedović za Portal Analitika.

On ističe da je siguran da će onaj dio javnost koji prepoznaje ulogu NATO-a kao brzog i uticajnog rješavača konflikta u svijetu, razumjeti mandat alijanse u ovoj situaciji.

- S obzirom da su se u dosadašnjoj javnoj debati po pitanju članstva Crne Gore u NATO kao razlozi protiv članstva moglo čuti da NATO nije pozvan da rješava probleme van okvira svojih članica, eventulna nova vojna intervencija sigurno će izazvati reakcije i u crnogorskoj javnosti. Ali od osnivanja Alfa cetnra mi naglašavamo da nijesmo zaljubljeni u NATO niti ga posebno volimo, niti to očekujemo od bilo kojeg građanina Crne Gore. Ono što treba da interesuje građane Crne Gore je kakve će koristi imati članstvo naše zemlje u NATO i njegova politička uloga u rješavanju problema – poručio je Dedović.

Direktor Alfa centra ističe da dok pregovori traju i dok međunarodna zajednica ima u svom fokusu problem u Siriji „ima i nade da će ovaj konflikt biti riješen bez rata”.

Dedović je naglasio da treba sačekati i vidjeti da li će do intervencije uopšte i doći.

Portal Analitika