Društvo

U životu je najteže biti čovjek

0809calsavPOCETNA
Nikome ne ispriča sve. Kod drugih najviše cijeni iskrenost, samokritičnost i realnost. Na jedan dan bi se zamijenio sa – Genijem, Dejanom Savićevićem. Ne žali ni za čim i volio bi da otputuje na Tibet. Subota je uvijek rezervisana za kladionicu, a nedjelja za porodicu. Uvijek se obraduje ćerki Viti i smatra da je u životu najteže biti čovjek, otkriva Časlav Vešović, potparol DPS-a.

U životu je najteže biti čovjek
Portal AnalitikaIzvor

 

Časlav Vešović je rođen 16. novembra 1979. godine u Podgorici i danas je diplomirani inženjer elektrotehnike. U politiku je ušao sa 22 godine, kada je izabran za predsjednika Savjeta mladih DPS-a. Na čelu podmlatka najjače partije u Crnoj Gori bio je pet godina. Nakon završenog fakulteta, radio je u Atlasmont banci kao administrator informacionog sistema. Nakon nepune dvije godine, politika ga je vratila u Izvršni odbor DPS-a, gdje je bio profesionalno angažovan nekoliko godina, dok nije izabran za direktora Javnog preduzeća Sportski objekti u Podgorici. Kaže da mu je to najljepši radni angažman - zato što obožava sport - bez obzira na veliku odgovornost. Dodaje da je vatreni navijač reprezentativnih timova, naročito fudbalskog. Na dan utakmice - ništa ne radi, priprema se kao da će on da igra. A poslije utakmice, nedjelju dana liječi glasne žice od navijanja.

Nije mu drago što gotovo svi imaju predrasude o politici i političarima. Po njemu, politika je jedna od najvažnijih profesija. Negativnim stavom prema političarima, smatra da društvo ne stimuliše mlade ljude da se bave politikom, već ih usmjerava ka drugim profesijama, gdje, vjerovatno, neće biti izloženi, kako kaže, neobjektivnom sudu javnosti. On to jednostavno objašnjava: u politici - kao i svakoj drugoj profesiji - ima i dobrih i loših. Časlav dodaje da „nije politika kriva zato što ima neodgovornih političara“.

Ima veliki broj prijatelja. Voli izlaske, putovanja, ekstremne i druge sportove. Probao je sve vratolomije u vazduhu, osim skoka padobranom. Iako je imao u planu  i to da uradi, priznaje da od prije pola godine, kada je postao otac, sve manje o tome razmišlja…

0809caslav1
Trenutno je portparol Demokratske partije socijalista Crne Gore. Oženjen je Bojanom i ima ćerku Vitu. U horoskopu je škorpija, dok je u podznaku lav. To je Časlav Vešović.

BUĐENJE

Šta Vam nedostaje iz vremena kada ste bili dijete?

- Tek kada odrastemo, shvatimo da smo u djetinjstvu imali sve, iako nam kao djeci to tako ne izgleda. Zato nam kasnije nedostaje djetinjstvo. U te godine najbrže se vratim kada čujem neki novi vic o Perici. Svaki me dovodio do suza! Naročito onaj kada kuje plan da se osveti komšiji koji mu je probušio loptu... :-)

Što najviše volite u tome što ste odrasli?

- Širi pogled.

Za koji Vaš talenat smatrate da nije došao do izražaja?

- Svi na kojima nijesam radio. Pristalica sam vjerovanja da je talenat jedan odsto uspjeha, a ostalo je trud i sreća.

Koju svoju osobinu smatrate najgorom?

- Sve pamtim. To ponekada zna da bude opterećujuće, iako nijesam zlopamtilo.

Što najviše cijenite kod drugih?

- Kod drugih najviše cijenim kada su iskreni, samokritični, realni…

0809caslav2
U OGLEDALU

Kako bi se zvala Vaša filmska biografiju i ko biste voljeli da glumi Vas?

- Teško bih sa liste mojih omiljenih glumaca izabrao nekog koga bih mogao poistovijetiti sa sobom, počev od Al Paćina, Entoni Hopkinska, Edvarda Nortona, Geri Oldmana... bez obzira što oni imaju izuzetnu sposobnost transformacije. Srećom, moj život je malo „dosadniji“ od svih problema sa kojima se oni susreću u trilerima.

Kako biste nekome, preko telefona, u pet riječi opisali sebe?

- Ne volim da pričam o sebi. Naročito ne o svojim karakternim crtama. Svi normalni ljudi rade ono što misle da je ispravno i žive u skladu sa moralnim načelima za koja vjeruju da imaju najveću vrijednost. Zbog toga svako u prvi plan stavlja svoje vrline. Međutim, naša prava definicija je kako nas drugi vide, a to se uvijek ne podudara sa našim doživljajem.

Kako biste opisali sebe da ste hrana?

- Pošto često dozvoljavam da mi drugi jedu živce, često pomislim da sam već hrana.

Koju moć super-junaka biste voljeli da imate?

- Da igram fudbal kao Genije - Dejan Savićević.

Sa kojom ličnošću, stvarnom ili izmišljenom, biste se zamijenili na jedan dan?

- Da se razumijemo: Dejanovo umijeće na terenu bih želio trajno. Ako mi to nudite na jedan dan, onda dogovor otpada. Dedal i Ikar nijesu slučajno jedni od najčuvenijih mitoloških likova. Razlog je iskonska želja čovjeka za letenjem. Nijesam ni ja drugačiji. Nešto mlađi sam pravio razne vratolomije u vazduhu... Ipak, ne bih ni tu „moć“ želio samo na jedan dan, jer ne znam kako bih se ponašao već narednog dana.

0809caslav3
SVAKODNEVICA

Što radite nedjeljom poslijepodne?

- Nedjelja je rezervisana za porodicu, a subota za kladionicu :-).

Koja pjesma Vam je uvijek u vrhu liste omiljenih?

- Neponovljivi Dino Dvornik i “Ti si mi u mislima”.

Koja knjiga/predstava/film je, u posljednje vrijeme, na Vas ostavila najsnažniji utisak?

- Zbog prirode mog posla, svaki dan mi počinje čitanjem hrpe novina. Nakon toga non-stop pratim portale ili „iskopavam“ neke stare članke i intervjue. Nažalost, to „ubija“ moj apetit za knjigama. Filmovi koje preporučujem i koji su u posljednje vrijeme na mene ostavili utisak su „Pijev život“ i švedska trilogija „Milenijum (Djevojka sa tetovažom zmaja)“.

Gdje biste voljeli da otputujete?

- Tibet.

Koje prevozno sredstvo najmanje volite?

- Motor i rolšue.

DA TI KAŽEM...

Kome sve ispričate?

- Nikome.

0809caslav4
Čemu se uvijek obradujete?

- Mojoj ćerki - Viti  :-).

Da li za nečim žalite?

- Ne. Makar ne posebno.

Bez čega ne možete?

- Pošto pretpostavljam da nijeste mislili na vazduh, vodu i hranu, a znate kao i ja da je čovjek jedino živo biće koje se može adaptirati na sve klimatske i druge uslove života, onda je odgovor na vaše pitanje - moja porodica, prijatelji i, naravno, fudbal! :-)

Za što ste se posljednji put izvinili?

- Pošto sam gotovo uvijek u pravu :-) rijetko imam razlog da se izvinim. Izvinim se i kada su sitnice u pitanju, nemam problem sa izvinjavanjem.

SUMRAK

Koje tri želje biste tražili da Vam ispuni zlatna ribica?

- Zdravlje, sreću i još jednu zlatnu ribicu :-)

Što je najteže što ste do sada uradili?

- Najteže je u životu biti čovjek.

Kada biste saznali da Vam je ostalo samo tri mjeseca života, kako biste ih proveli?

- Možda bih se potrudio da obezbijedim dovoljno interesantnog materijala da se, ipak, snimi moja filmska biografija…

Kako biste voljeli da umrete?

- Mirno, u snu, ostavljajući iza sebe veliki broj nasljednika…

Koji bi bio Vaš epitaf?

- To će znati oni koji me nadžive.

Priredila: A.STANKOVIĆ

Foto: privatna arhiva

Portal Analitika