Košarka

PAVIĆEVIĆ: Bez prava na grešku

PavicevicLetonija
U
prva tri meča na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, naša košarkaška reprezentacija ostvarila je pobjedu (Makedonija) i doživjela dva poraza (Letonija i Bosna i Hercegovina).

PAVIĆEVIĆ: Bez prava na grešku
Portal AnalitikaIzvor

Poslije velike pobjede na startu, ''crveni'' su u duelima protiv Letonije i Bosne i Hercegovine propustili sjajne prilike da dođu do pobjeda koje bi ih odvele u drugu fazu, ali vremena za tugu nema, jer poslije slobodnog dana, slijede mečevi odluke protiv Litvanije i Srbije.

- Spremali smo se za prva tri meča u kojima smo protiv Makedonije, Letonije i Bosne i Hercegovine imali priliku da dođemo do pobjeda koje će nas odvesti u drugu fazu. Najavio sam da će nam trebati mirnoća u tim mečevima i da se prolaz u drugu fazu ne može ostvariti u julu i avgustu na osnovu rezultata pripremnih mečeva i kadrovskih pomjeranja koje su se dešavale u svim reprezentacijama, već da treba sačekati početak prvenstva. Znali smo da u svakom meču moramo da igramo na visokom nivou, ali smatram da nijesmo imali potrebnu mirnoću i strpljenje, jer smo pokušavali da unaprijed dobijemo Letoniju i Bosnu i Hercegovinu i to nam se kao bumerang vratilo porazima. Nije ipak, još ništa gotovo, osim što nas sada čeka turnir protiv reprezentacija koje su jače od onih protiv kojih smo igrali do sada. Umjesto pobjeda u duelima protiv Letonije i Bosne i Hercegovine koje smo doveli do tačke gdje ćemo imati šansu da dođemo do pobjeda, a nijesmo uspjeli da ih uspješno privedemo kraju, sada moramo to isto da pokušamo protiv Litvanije i Srbije. Šanse su nam se smanjile, ali i dalje postoje, jer ono što je trebalo da uradimo u prve tri, sada moramo u posljednje dvije utakmice u grupi. Moramo da imamo mirnoću, strpljenje i hrabrost kako bi krenuli na jače protivnike od sebe na pobjede koje bi nas odvele u drugu rundu'' rekao je Pavićević za sajt Košarkaškog saveza.

Prva tri kola pokazala su da su u grupi koja se igra u Jesenicama iznenađenja moguća, pa su tako uoči posljednja dva kola sve reprezentacije u igri za prolaz u drugu fazu. Litvanija, Letonija i Srbija imaju po dvije pobjede, dok su Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina u prva tri kola ostvarile po jedan trijumf.

- Znali smo da smo u grupi u kojoj svako svakoga može da dobije i pokušavao sam da skrenem pažnju svima na tu činjenicu, a posebno navijačima. Ništa se ne rješava unaprijed i sve se rješava tokom utakmice, a u našem slučaju to je bilo u samom finišu mečeva. U mečevima kao što su bila prethodna tri na prvenstvu, rađaju se heroji i dešavaju se podvizi, ali treba biti spreman za takve duele. Čitavo ljeto smo se spremali se za to da sve mečeve dovedemo do neizvjesnih završnica, ali nijesmo uspjeli da ostvarimo tri pobjede na stratu koje bi nas dovele do željenog cilja - rekao je Pavićević.

Litvanija je nakon poraza (63:56) od Srbije na startu, savladala Makedoniju (75:67) i Letoniju (67:59). Reprezentacija koju sa klupe predvodi Jonas Kazlauskas važi za jednog od glavnih favorita za osvajanje medalje u Sloveniji, pa je jasno kakav zadatak očekuje naš nacionalni tim.

- Litvanija igra vrhunsku košarku, kao i reprezentacija Srbije i po kvalitetu su iznad ostalih timova u grupi. Intezitet, agresivnost i energija su na najvišem nivou, u pitanju je reprezentacija koja je sjajna i u odbrani, a ima i odlične pojedince. Na svim pozicijama su sjajno pokriveni i po svim parametrima spadaju u najjače u Evopi. Mi se trudimo da igramo po tim parametrima, ali ovog ljeta nijesmo imali tu konstantu. Imamo međutim, nivo koji nam daje za pravo da se nadamo da imamo šansu za pobjedu protiv Litvanije - zaključio je Pavićević.

Portal Analitika