Svijet

SAD: Ulagači zabrinuti zbog FED-a i Sirije

volstrit
B
erzanski indeksi na Vol stritu u petak su ostali skoro nepromijenjeni jer slabi podaci s američkog tržišta rada nijesu podstakli ulagače zabrinute zbog mogućeg smanjenja monetarnih podsticaja centralne banke i sirijske krize.

SAD: Ulagači zabrinuti zbog FED-a i Sirije
Portal AnalitikaIzvor

”Dow Jones” oslabio je 0,1 odsto na 14.922 boda, dok je S&P 500 ojačao neznatno na 1.655, a Nasdaq blago na 3.660 poena.
U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u avgustu je broj zaposlenih porastao za 169 hiljada, 11 hiljada manje nego što se očekivalo, a smanjene su i prvobitne procjene o zapošljavanju u prethodna dva mjeseca, prenosi SEEbiz.
I pored toga stopa nezaposlenosti skliznula je sa 7,4 na 7,3 odsto, najniži nivo u četiri i po godine.
Većina analitičara, međutim, smatra da slabi podaci o zapošljavanju neće promjeniti planove američke centralne banke, Federalne rezerve (FED), pa očekuju da ona u septembru ipak smanji podsticajne monetarne mjere.
FED već dugo vrijeme otkupljuje obveznice u vrijednosti od 85 milijardi USD mjesečno, štampajući svježi novac kako bi održao kamate niskim i tako podstakao rast ekonomije.
Ti programi takozvanog kvantitativnog popuštanja monetarne politike godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi smanjenjem tih programa tržište izgubilo veliku podršku.
Zbog toga na tržištu vlada nesigurnost, pa je trgovanje bilo vrlo nestabilno.
Nakon izvještaja o zaposlenosti, cijene dionica su prvo porasle, da bi potom oštro pale, a pred kraj trgovanja nadoknadile gubitke. Nesigurnost ulagača posljedica je i sirijske krize.

 

(Mina business)

Portal Analitika