TV / Film

70. Mostra: Ko će osvojiti Zlatnog lava?

mostra
P
rojekcijom filma "Amazonija" Tjerija Ragobera, koji se prikazuje van konkurencije, i dodjelom nagrada Zlatni i Srebrni lav – večeras se završava 70. Filmski festival u Veneciji.

70. Mostra: Ko će osvojiti Zlatnog lava?
Portal AnalitikaIzvor

Festival je otvoren 28. avgusta filmom Alfonsa Kuarona "Gravitacija" sa Džordžem Klunijem i Sandrom Bulok u glavnim ulogama, koji je takođe prikazan van takmičarske konkurencije.

U glavnoj takmičarskoj konkurenciji prikazano je 20 filmova, među kojima su "Philomena" Stivena Frirsa sa Džudi Denč u glavnoj ulozi, koji je pobrao simpatije kako kritike tako i publike, "Joe" sa Nikolasom Kejdžem, "Under the Skin" Džonatana Glejzera sa Skarlet Johanson u naslovnoj roli zavodljive vanzemaljke koja tumara škotskim predjelima i koji nije zadovoljio kritiku.

U glavnoj konkurenciji su i filmovi Džejmsa Franka "Child of God", Terija Gilijama "The Zero Theorem" u kome igra oskarovac Kristofer Valc, povučenog genija u potrazi za svrhom postojanja.

Takođe, u konkurenciji je prikazan i jedan kineski film "Stray Dogs" reditelja Cai Ming-lianga koji je rekao da bi to ostvarenje moglo da bude njegovo posljednje, jer ima 55 godina i osjeća se umorno "iznutra".

Takođe, dva dokumentarca su prikazana u glavnoj konkurenciji - film Amerikanca Erola Morisa "The Unknown Known: The Life and Times of Donald Rumsfeld", posvećen bivšem američkom sekretaru odbrane Donaldu Ramsfeldu i Italijana Ðanfranka Rosija "Sacro GRA" o životu na autoputu koji opasuje Rim.

U takmičarskoj selekciji prikazana su i ostvarenja oskarovaca. Proslavljeni japanski animator Hajao Mijazaki koji je najavio da više neće raditi dugometražne filmove, na Mostri je prikazao animirani film inspirisanim popularnom mangom "The Wind Rises".

Poljski reditelj Andžej Vajda predstavio je film o životu lidera sindikalnog pokreta "Solidarnost", Leha Valense, koji je rekao da je spreman za "nove revolucije" i da film nosi poruku mladima.

Tokom trajanja festivala mogla su se vidjeti ostvarenja u konkurenciji a i van nje koja su se bavila teškim temama - recesijom, ekonomskom krizom, porodičnim nasiljem.

Portal Analitika