Politika

VUJOVIĆ: Neće biti brzo vanrednih izbora, DF će se raspasti ako ne postane jedna partija

vujoviczlatkook
U
današnjem intervjuu podgoričkoj Pobjedi, politički analitičar Zlatko Vujović iznio je stav da neće tako brzo biti novih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

VUJOVIĆ: Neće biti brzo vanrednih izbora, DF će se raspasti ako ne postane jedna partija
Portal AnalitikaIzvor

„Bar iz sadašnjeg iskustva, ne dešava se često da koalicione vlade prestanu da funkcionišu već nakon prve godine rada, osim ako ne postoji neki nepremostivi problem. Kada govorimo o situaciji u Crnoj Gori, po mom mišljenju nije realno očekivati pad vlade prije lokalnih izbora u Podgorici, osim u samo jednoj varijanti, a to je da procjena SDP-a bude da će obaranjem vlade povećati svoje šanse i na lokalnim i na parlamentarnim izborima. Ali, to je ipak veliki rizik za SDP“, smatra Vujović.

On je izrazio očekivanje da ćemo svi vjerovatno sačekati lokalne izbore, posebno one u Podgorici na proljeće iduće godine, „a onda će dvije vladajuće partije, nakon tih tzv. izbora drugoga reda, procijeniti svoje izglede za izbore prvoga reda, odnosno parlamentare izbore.

„Ovi lokalni izbori, koji će se održati krajem ove i početkom naredne godine, biće lakmus papir, neki test partijske izborne strategije na državnom nivou. Pretpostavljam da ćemo tada imati nove pregovore između DPS i SDP na osnovu tih rezultata, a nakon toga, eventualno, neku rekonstrukciju vlade, nešto slično ovome šro se dešava u Srbiji, ili u krajnjem, nove parlamentarne izbore, na koje će i jedna i druga partija ići samostalno“, smatra Vujović.

Kada je riječ o budućnosti Demokratskog fronta, Vujović smatra da će se ta politička struktura integrisati u jednu političku partiju, „ili će se raspasti“.

„Ovakav model kakav su oni napravili nije dugoročno održiv. Evo i ovaj konflikt između Medojevića i Vučića pokazuje koliko je to raznorodna struktura i kako različiti interesi, različite ideologije i različite političke orijentacije ne mogu voditi nekoj konzistentnijoj politici. Jedina veza na neki način jeste sam Lekić. Za njega definitivno ne možete reći da je lider te strukture jer, da je lider, imao bi dominantan uticaj, ali je veoma zaslužan za veliki uspjeh DF-a.“

Komentarišući pažnju koju je izazvao duel Medojevića i Vučića, Vujović je kazao da smatra pogrešnim poteze Medojevića, jer je otvorio sukob sa struktorom koja je na vlasti u Srbiji, kojoj on sam nije bitan. S druge strane, smatra Vujović, ta vlast ima veliki uticaj na Medojevićevog partnera, Novu srpsku demokratiju.

„Teško mi je vjerovati da Vučić ubrzo neće zahtijevati  da se Medojević potpuno eliminiše kao politički partner...To što je Medojević uradio može da bude tačka razdora koja može značajno da utiče i na eventualni izlazak Pokreta za promjene iz DF-a. Teško mi je vjerovati da je realan neki drugi scenario, barem iz onoga što znam o Vučiću“

Vujović je izrazio stav, komentarišući veliki broj afera u Crnoj Gori, da u uslovima ekonomske krize „ljudi po pravilu postaju agresivniji“.

„Veliki dio ovih afera u stvari je plasiran iz nekih interesnih grupa, nekih neformalnih centara, da bi se neko diskreditivao ili eliminiso iz neke igre.“ On smatra da je afera „Snimak“ imala mnogo veći odjek, pa i u međunarodnim krugovima, od afere „Brajušković“.

Portal Analitika