Politika

Marković - Braun: Neće izostati podrška SAD Crnoj Gori

0609markovicBRAUN
V
lada SAD će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori i njenoj vladi u procesu reforme krivičnog pravosuđa i jačanja vladavine prava, što je danas potvrdila ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Sju Kej Braun, kada je sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem potpisala amandman Sporazuma o sprovođenju zakona, prenosi portal RTCG.

Marković - Braun: Neće izostati podrška SAD Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

"Ovaj amandman podrazumijeva nastavak pomoći u oblasti vladavine prava do kraja 2014. godine. Početni sporazum o saradnji potpisali su potpredsjednik Marković i ambasadorka Su Kej Braun 8. jula 2011. godine. Sporazum je omogućio Birou Stejt Dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL) da ustanovi dva programa podrške u Crnoj Gori, program Rezidentnog pravnog savjetnika i Međunarodni program za obuku policije (ICITAP)", saopšteno je iz Markovićevog resora.

Navodi se da je cilj ovih programa jačanje vladavine prava u Crnoj Gori pružanjem podrške u pravcu jačanja kapaciteta pravosudnih institucija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a samim tim i povećanja povjerenja javnosti u njihov rad.

"Ova podrška je u skladu sa aspiracijama Crne Gore da nastavi svoj put u pravcu evroatlantskih integracija. Ova dva programa su dizajnirana da pruže obuku, tehničku podršku, donacije u vidu opreme i stručno znanje korisnicima među kojima su i Kancelarija specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma, Specijalni istražni tim, Centar za obuku nosilaca pravosudne funkcije, Ministarstvo pravde, Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije. Krajnji korisnici ovih programa su sudije, tužioci, advokati, policajci i građani Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

foto:rtcg.me

Portal Analitika