Društvo

GA: Zdravstveni radnici ne smiju raditi u opasnom okruženju

0609GRalijansa
G
rađanska alijansa najoštrije osuđuje nasilje nad zdravstvenim radnicima, u svijetlu napada na doktorku, specijalistu psihijatra, koju je nedavno napao pacijent na radnom mjestu.

GA: Zdravstveni radnici ne smiju raditi u opasnom okruženju
Portal AnalitikaIzvor

Doktorku podgoričkog Doma zdravlja brutalno je prije dvije sedmice na radnom mjestu pretukao pacijent sa višegodišnjim problemima, koji se u toj ustanovi povremeno liječi od jula ove godine. Dom zdravlja podnio je krivičnu prijavu.

- Godinama sarađujemo sa primarnim stepenima zaštite pacijenata preko Ministarstva zdravlja i nailazimo uvijek na otvorena vrata. Zdravstveni radnici ne smiju raditi u okruženju koje je opasno, kako bi svi mogli da beneficiramo. Oni obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao, ali su na žalost izloženi napadima i uvredama - navodi se u reagovanju GA.

U GA apeluju na Ministarstvo zdravlja da upotrijebi sve sistemske mogućnosti kako bi zaštitilo svoje radnike, i u krajnjem, stala u odbranu profesije.

- I te kako smo brzi u kritikama zdravstva ali ovog puta moramo biti brzi u zaštiti onih koji obavljaju časno svoju dužnost - ističu u ovoj organizaciji.

GA insistira da se razmotri mogućnost da se u domovima zdravlja uvede služba obezbjeđenja, ili zaštita od strane službenika Ministarstva unutrašnjih poslova MUP.

- Samo tako će doktori moći da rade u uslovima dostojnim profesije, i samo tako će pacijenti u krajnjem - imati dostojnu medicinsku zaštitu - zaključeno je u reagovanju Građanske alijanse.

 

Portal Analitika